Vlaknasta hrana štiti i od moždanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzumiranje namirnica s visokim udjelom vlakana može pružiti zaštitu od moždanog udara, utvrdili su britanski znanstvenici po kojima svakih sedam dodatno unesenih grama vlaknaste hrane dnevno smanjuje rizik od prvog moždanog udara oko sedam posto. Stoga znanstvenici ističu da primjerice zdjela tjestenine od integralnog brašna s miješanom salatom može smanjiti rizik od moždanog udara.

Voditeljica istraživanja Diane Threapleton s britanskog sveučilišta Leeds kaže kako je veći unos hrane bogate vlaknima poput integralnih žitarica, orašastih plodova, voća i povrća važan za svakoga a posebno za one s faktorima rizika za moždani udar poput pretilosti, pušenja ili visokog krvnog tlaka. "Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana a povećavanje udjela vlaknaste hrane može pridonijeti nižem riziku od moždanog udara". Prema radu objavljenom u časopisu Stroke znanstvenici su obradili rezultate osam velikih istraživanja u kojima se ispitanike pratilo najmanje tri godine i utvrdili da sedam dodatno unesenih grama vlaknaste hrane dnevno smanjuje rizik od prvog moždanog udara oko sedam posto.

Dobar izvor vlakana su integralne žitarice, grahorice, orašasti plodovi, voće i povrće. Ranija istraživanja pokazivala su da integralna hrana smanjuje visoki krvni tlak ili loš kolesterol koji su faktori rizika za moždane udare. Dnevno preporučene razine unosa vlakana su 21-25 grama za žene i 30-38 grama za muškarce, a po podacima američkih zdravstvenih službi žene i muškarci prosječno unose dnevno sedam grama manje od preporučenog.

"Sedam grama dnevno dostižni je cilj", kaže Victoria Burley s britanskog sveučilišta Leeds koja je također sudjelovala u istraživanju. "Trebate zamijeniti bijeli kruh za integralni i povećati unos voća i povrća za dvije porcije dnevno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter