Vlakic može na cestu, ali s dva vagona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticki vlak koji povezuje turisticko naselje Lanterna s Vabrigom i Tarom bio je tema rasprave vijecnika na prošlotjednoj sjednici. Ima li vlasnik legalnu koncesiju i s kim, koja mu je legalna ruta i jesu li korisnici sigurni kada izadu iz vlaka, zanimalo je vijecnika Željka Bošnjaka.

Bošnjak je rekao da vlakic nocu županijskom cestom vozi brzinom od 25 kilometara na sat, što ne samo da nije sigurno za sudionike u prometu, nego je, prema Bošnjaku, i nedozvoljeno.

Opcina nema ništa s vlakicem, odnosno vlasnik nema koncesiju.

- Nitko nas nije ništa pitao, ali vjerujem da je vlak registriran kao svako drugo vozilo, što znaci da se ima pravo, kao i drugi, kretati po svim prometnicama, rekao je Bošnjaku opcinski nacelnik Nivio Stojnic.

Iz Riviere Porec saznajemo da je Valamar dao koncesiju za prijevoz turistickim vlakom unutar svog naselja, ali ne izvan središnje recepcije. Vlak, medutim, vozi i po prometnici prema Taru, odnosno do ugostiteljskog objekta i nogometnog igrališta u Vabrigi, rekao je Bošnjak.

Daljnjom provjerom u policiji saznali smo da vlakic može kao i svako drugo vozilo (npr. traktor) voziti po svim cestama u Istri, osim po Ipsilonu, ali samo s dva vagona. Ako ima više od dva vagona, mora imati koncesiju s utvrdenom rutom koju odobrava prometna policija.


Podijeli: Facebook Twiter