Vlak smrti: Medak i Bazina osuđeni, ostali oslobođeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor HŽ-a Ivan Medak danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog željezničke nesreće u Rudinama kod Splita, u kojoj je u srpnju 2009. poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika.

Osim Medaka, na tri godine zatvora nepravomoćno je osuđen i savjetnik u tvrtki Intrade Jozo Bazina, dok su ostala trojica optuženika oslobođena.

Tijekom dvoipogodišnjeg suđenja na optuženičkoj su klupi bili i direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Branko Tišljar, koji su oslobođeni krivnje za teško kazneno djelo protiv sigurnosti ljudi počinjeno iz nehaja.

Sudsko vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Damira Romca je Medaka i Bazinu proglasilo krivima zbog sudjelovanja u nabavi i uporabi retardanta TG-300 čije je nanošenje na tračnice, po mišljenju suda, uzrokovalo nesreću.

Suđenje je počelo u siječnju 2011. od kada je sudsko vijeće ispitalo članove obitelji stradalih te brojne druge svjedoke među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba. Prema njihovim nalazima glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka je američki "retardant" kojim se prskala pruga u Rudinama.

Optuženici su tijekom cijelog postupka tvrdili da nisu krivi, ističući da su o propuštanju nagibnog vlaka nakon tretmana pruge nepropisnom "retardantom" odlučivale druge osobe u HŽ-u.

Obiteljima poginulih putnika Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter