Vlahović i Cuccurin najbogatiji Istrani

Cuccurin i Vlahović (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Cuccurin i Vlahović (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić na prvom je mjestu ovogodišnje liste 50 najbogatijih građana Hrvatske časopisa Forbes, a mjereno vrijednošću dionica tvrtki u sastavu koncerna na Zagrebačkoj burzi, Todorićevo se bogatstvo procjenjuje na 4,4 milijarde kuna ili 700 milijuna kuna više nego prošle godine.

Prema toj listi, koju hrvatsko izdanje časopisa Forbes donosi u svom današnjem izdanju, tržišna vrijednost tvrtki u vlasništvu 50 najbogatijih građana Hrvatske ove godine iznosi 12,84 milijarde kuna i za 1,27 milijardi kuna je viša nego lani.

Glavnina tog porasta, odnosno 1,07 milijardi kuna, odnosi se pritom na porast bogatstva prvih deset na Forbesovoj listi, na kojoj nakon Todorića slijedi obitelj Lukšić, čiji se turistički portfelj (Plava laguna i Jadranski luksuzni hoteli) procjenjuje na 1,3 milijarde kuna, dok je na trećem mjestu većinski vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi s bogatstvom procijenjenim na 1,1 milijardu kuna.

U odnosu na prošlu godinu vrijednost tvrtki u vlasništvu obitelji Lukšić, navode iz Forbesa, povećana je za 446 milijuna kuna, dok je Emil Tedeschi "bogatiji" za 267 milijuna kuna.

Na listi slijedi francuska obitelj Besnier, u čijem je vlasništvu mliječna industrija Dukat, s bogatstvom procijenjenim na milijardu kuna, a peti je najveći pojedinačni dioničar Adris grupe Ante Vlahović, sa 661 milijun kuna. I na šestom je mjestu dioničar Adris grupe, Plinio Cuccurin s 398 milijuna kuna, a slijede suvlasnik virovitičke tvornice šećera Viro Marinko Zadro s 391 milijun kuna te vlasnik hotelijerske tvrtke HUP Zagreb Anđelko Leko s 341 milijun kuna.

Listu prvih deset zatvaraju još jedan dioničar virovitičkog Vira, Dražen Robić s 274 milijuna kuna te vlasnici osječkog Žita, bračni par Pipunić, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 254 milijuna kuna.

Na Forbesovoj listi 50 najbogatijih u Hrvatskoj nalazi se šest žena, a na najvišem, 16. mjestu je Lada Tedeschi Fiorio, predsjednica Nadzornog odbora Atlantic Grupe, čije bogatstvo taj časopis procjenjuje na 129 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter