Vlaga prijeti humskim freskama

Vlaga polako uništava freske u humskoj crkvi sv. Jeronima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vlaga polako uništava freske u humskoj crkvi sv. Jeronima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U faznu sanaciju crkve sv. Jeronima na mjesnom groblju kreću u Humu.

- Kandidirali smo izradu projekta sanacije crkve s nadaleko poznatim freskama iz 12. stoljeća. Stanje je dosta loše. Krov crkve prokišnjava i ima puno kapilarne vlage, kaže predsjednik udruge Hum Aleksandar Merlak.

Projekt vrijedan 300.000 kuna

U prvoj fazi, kaže Merlak, ide se u izradu projektne dokumentacije i rješavanje problema kapilarne vlage. Iskopala bi se zemlja oko crkvice i napravila drenaža. Druga faza bila bi sanacija krova, a treća restauracija fresaka. Projekt je ukupno vrijedan oko 300.000 kuna.

- Kandidirali smo izradu dokumentacije i prve dvije faze te dobili 70.000 kuna od Ministarstva kulture i 10.000 od Grada Buzeta. Javili smo se i na natječaj Istarske županije. Tražili smo 35.000 kuna i čekamo odgovor. U suradnji za Konzervatorskim odjelom u Puli ovih dana krenut ćemo s izradom dokumentacije jer sredstva treba utrošiti do kraja godine, ističe Merlak.

U romaničkoj crkvici na groblju djelomično su sačuvane vrijedne zidne freske iz 12. stoljeća, nastale pod jakim utjecajem bizantskog slikarstva te glagoljski grafiti iz 12.-16. stoljeća. Uz znamenite freske nepoznati je plovan glagoljaš upisao i evidenciju o broju odsluženih svetih misa za kovača Martina.

Saniran urušeni bedem

U Humu je ovih dana završena sanacija dijela jugoistočnog bedema koji je bio urušen. Time je u cijelosti završena sanacija južnih i jugoistočnih zidina i uređena šetnica oko Huma.

- Ministarstvo kulture osiguralo je 100.000 kuna, a Buzet 10.000 kuna s time da smo za uređenje šetnice koristili i dio sredstava dobivenih od naplate parkiranja na humskom parkiralištu, kaže Merlak.

Sanacija zidina počela je prije trinaestak godina na zapadnoj strani. Radilo se potom na sjevernom obrambenom zidu, obnovljen je zvonik i istočni zid te se krenulo u faznu sanaciju južnih zidina. Planira se još sanirati neke manje dijelove zidina koji nisu toliko oštećeni zubom vremena. Dosadašnje radove uglavnom je financiralo Ministarstvo kulture, dok je za zvonik dio sredstava osigurala Istarska županija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter