Vlado Dominic novi glavni ravnatelj policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavnim ravnateljem policije danas je imenovan 47-godišnji Vlado Dominic, dosadašnji tajnik Kabineta ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojica koji ga je izmedu deset kandidata vladi i predložio za celnika policije. Hrvatska policija bila je bez glavnog ravnatelja od kraja prošle godine kada je razriješen Oliver Grbic, a obnašatelj dužnosti proteklih mjeseci bio je dotadašnji zamjenik Dražen Vitez.

Diplomirani kriminalist Vlado Dominic bio je jedan od 14 kandidata koji su se javili na javni natjecaj za glavnog ravnatelja policije objavljen 11. svibnja. Cetiri kandidata nisu ispunjavala tražene uvjete, a s ostalima su Komisija za provedbu natjecaja i ministar Ostojic razgovarali, nakon cega je ministar odlucio vladi predložiti Dominica za kojega je jucer okoncana sigurnosna provjera te utvrdena zdravstvena i tjelesna sposobnost.

Dominica je vlada imenovala na pet godina. I prije njegova imenovanja mediji su mu, pozivajuci se na kuloare u MUP-u, davali najviše izgleda jer je bio jedan od najbližih suradnika Ranka Ostojica u vrijeme dok je on bio ravnatelj policije, od 2001. do 2004.

Po pisanju tiska, Dominic je bio dio specijalnog policijskog tima koji je svojevremeno uhitio Ivicu Rajica, bosanskog Hrvata kojeg je Haag tražio zbog ratnog zlocina, a kao clan spomenutog tima radio je na nizu složenih kriminalistickih obrada.

U policiji je od 1986., a 1994. diplomirao je kriminalistiku na Visokoj policijskoj školi. Vodio je Operativno komunikacijske centre u razlicitim policijskim upravama, a cetiri godine bio je i šef centralnog OKC-a MUP-a. Roden je u mjestu Držimurec kraj Cakovca, oženjen je i otac dvoje djece.

Uz njega, kandidati za prvog covjeka policije bili su i nacelnik bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave Jakob Bukvic, nacelnik Sektora kriminalisticke policije istarske Policijske uprave Dragutin Cestar, pomocnik nacelnika Uprave kriminalisticke policije MUP-a Ivica Cetina, razriješeni državni tajnik MUP-a Vladimir Faber, nacelnik Policijske postaje Krk Ivan Katalinic, nacelnik osjecko-baranjske Policijske uprave Željko Prša, nacelnik Odjela za nadzor, unaprjedenje rada i razvoj policije MUP-a Miroslav Puž, nacelnik sisacko-moslavacke Policijske uprave Marko Rašic i zamjenik glavnog ravnatelja za opcu sigurnost Dražen Vitez.

Po Zakonu o policiji, glavnim ravnateljem može se imenovati osoba koja, uz ispunjavanje opcih zakonskih uvjeta, ima najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od cega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodeceg policijskog službenika te položeno ili steceno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.

Natjecajem su se kao posebni uvjeti tražili osobno dostojnost za obavljanje policijske službe, posebna psihicka i tjelesna zdravstvena sposobnost te da kandidat ne smije biti clan politicke stranke.


Podijeli: Facebook Twiter