Vladislav Bajac: Žene su odanije čitateljice

Vladislav Bajac u razgovoru s Vojom Šiljkom (M. MIJOŠEK)
Vladislav Bajac u razgovoru s Vojom Šiljkom (M. MIJOŠEK)

Nagrađivan i čitan roman Vladislava Bajca "Hamam Balkanija" preveden je na kineski i prije tri mjeseca promoviran na nedavno završenom sajmu knjiga u Pekingu. Za današnjeg "Doručka s autorom", ovaj pisac, pjesnik, izdavač, vlasnik izdavačke kuće Geopoetika, priznao je da je ceremonija u "Zabranjenom gradu" u Pekingu, na kojoj mu je dodijeljena književna nagrada, bila impozantna.

Bajac je član Programskog savjeta pulskog Sajma knjige i godinama je zadužen za dovođenje uglednih inozemnih autora u Pulu.

"Pulski sajam je po ljudskoj mjeri. Spoj autorstva i tržišta je na idealnoj razini", kazao je Bajac u neformalnom razgovoru s Vojom Šiljkom. Njegova Geopoetika pokrenula je akciju "Beograd čita" , a tu je akciju javnog čitanja knjiga prikačenih uz klupe u beogradskim parkovima ove godine pulski Sajam preselio na pulska javna mjesta, proširivši akciju na gradski prijevoz i ugostiteljske objekte.

Svojedobno je Bajac bio gost Orhanu Pamuku na otvorenju njegova Muzeja nevinosti u Istanbulu, a za ovog turskog nobelovca rekao je da je "izuzetno težak čovjek, ali sve mu se prašta jer je posvećen književnosti".

- Kako matorim, sumnjam u sve što radim, ali morate imati sumnju prema svemu što radite, kazao je ovaj nekadašnji urednik časopisa Rock.

Na svijetu ima više pisaca nego spisateljica, a više čitateljica nego čitatelja, a on kaže: "Žene su i inače mnogo odanije onome čemu su posvećene. Muškarce je i dan-danas sram priznati da čitaju, ali, iskreno, ima i puno lake literature kod čitateljica".

Na pitanje koliko ljudi na svijetu čita, rekao je da se u Velikoj Britaniji puno objavljuje, ali da je 80 posto toga loša literatura, a samo tri posto čine autori drugih jezika i kultura, što pokazuje jedan neokolonijalan odnos. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter