Vladini konzultanti: MOL Inu oštetio za milijarde $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da podaci do kojih su došli Vladini konzultanti pokazuju da je Ina od ulaska MOL-a uništavana, dok je istodobno MOL napredovao.

Analiza koju su napravili Vladini konzultanti ukazuje da je Hrvatska izgubila nekoliko milijardi dolara s obzirom na neostvarivanje poslovnih ciljeva definiranih 2003. i 2009. godine, kaže Vrdoljak. "Došao je trenutak kad se moramo suočiti s istinom, a istina je da se Ina uništavala", dodaje.

Po pisanju Jutarnjeg lista, studija koju su za hrvatsku Vladu izradili američka konzultantska tvrtka AT&Karney te Oil & Gas Consulting pokazala je da je nakon preuzimanja Ine MOL hrvatsku stranu nepridržavanjem dogovora oštetio za 6,2 milijarde dolara.

Po podacima kojima barata Ministarstvo gospodarstva, u razdoblju od 2009. do (uključivo) 2012. godine, prodaja MOL grupe porasla je za 10 posto, a Inina pala za dva posto; ukupne dokazane rezerve ugljikovodika MOL grupe porasle su šest posto, a Inine pale osam posto, dok su investicije MOL grupe u istraživanje i eksploataciju (upstream) porasle 33 posto, a Inine pale za 23 posto.

Računica Vladinih konzultanata, na koju se poziva Ministarstvo, pokazuje i da su investicije u Ini s 4,4 milijarde kuna u 2009. godini pale na samo 974 milijuna kuna u 2012. godini.

Kako se doznaje, s tim su podacima hrvatski pregovarači suočili pregovarače MOL-a tijekom zadnjeg pregovaračkog kruga u Ini, no oni su ih popratili šutnjom.

Među poteze koji su srozali Inu u zadnjih desetak godina, a nisu u skladu s ugovornim obvezama MOL-a, u Ministarstvu ubrajaju prepuštanje Ininih tržišta u susjednim zemljama, posebno Srbije, MOL-u, MOL-ovu kupnju hrvatske tvrtke Tifon, čime se izravno konkurira Ini, te neulaganje u rafinerije.

U Ministarstvu kažu da Vlada, kao Inin dioničar, od MOL-a želi jamstvo da će ulagati u Inu, udio u upravljanju sukladan dioničkom paketu, sklapanje novog dioničarskog ugovora i dekonsolidaciju Ine iz MOL grupe.

Kako se doznaje, novi dioničarski ugovor nuđen je tijekom pregovora Mađarima kao dobra opcija za njih u kontekstu sudskog procesa koji se vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, kojeg se sumnjiči da je upravljačka prava MOL-u u Ini prepustio nakon što ga je MOL odnosno njegov čelni čovjek Zsolt Hernadi podmitio. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog, po kojoj je Sanader kriv, postojeći ugovor i tako bi morao biti izmijenjen pa je ideja bila da se Mađare novim ugovorom obveže da dosadašnju štetu namire ulaganjima. No oni, kako se doznaje, nisu na to pristali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter