Vladine mjere ipak pomažu mladima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe iz javnog života nerijetko su žrtve medijske površnosti. Tako je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic stigao na jednu novinsku naslovnicu, koja je izazvala medijsku halabuku sa svih strana: od TV emisija, bijesnih komentara na portalima, do bujice otvorenih uvreda i histericnog ismijavanja preko društvenih mreža.

Rijec je o novim mjerama za zapošljavanje, odnosno o prici o radu bez place. Prica je zvucala preseksi da bi joj se odoljelo i ostavilo mjesta skepsi. Elementarna provjera informacije, medutim, isisava iz price gotovo sav "eros".

Prvo: rad "bez place" nije nova mjera. Samo proširenje vec postojece koja je istu mogucnost otvarala za samo neka zvanja (u kojima je potreban strucni ili slican ispit za koji je, pak, uvjet, radno iskustvo). Štoviše, radilo se o relativno uspješnoj mjeri koju je lani koristilo gotovo pet tisuca ljudi.

Drugo: rad "bez place" i nije baš neplacen. Jer korisnik ove mjere dobiva 1.600 kuna stipendije od države, te mirovinsko i zdravstveno osiguranje i radni staž.

Trece: cijela "vijest" o "novoj" mjeri za zapošljavanje baš i nije vijest, jer je o proširenju postojece mjere zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa ministar i javno govorio, posljednji put puna cetiri dana prije "senzacionalnog" otkrica u srijedu. O svim mjerama za zapošljavanje, a ima tu i važnijih stvari od ove, samo nisu toliko seksi kad ih se pogrešno interpretira, neki mediji su pisali i tjednima ranije.

Cetvrto: mjeru nece moci koristiti svi, vec samo visokoobrazovani nezaposleni te polaznici obrtnickih škola (kojima trebaju dvije godine radnog staža za polaganje strucnog ispita) tako da price o robovskom radu na baušteli imaju smisla ako pišete roman znanstvene fantastike.

I, naposljetku, peto, makar bi trebalo biti prvo: nemogucnost stjecanja radnog iskustva za mlade nezaposlene je velik i realan problem s kojim se suocava gomila ljudi koja želi do posla. U uvjetima mnogih natjecaja je upravo radno iskustvo. I o tome se dosad pisalo mnogo, mnogo puta. Mjera koju predlaže Mrsicevo ministarstvo upravo bi mogla pomoci tim ljudima. (Jasmin KLARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter