Vladine kreditne linije hotelijerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog opce financijske situacije ove godine nece se smanjivati stopa PDV-a u turizmu, ali zato hotelijeri mogu koristiti kreditne linije Vladinih mjera za gospodarski razvitak u modelu A i B, priopceno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma u Zagrebu nakon sastanka predstavnika ovog ministarstva s Ministarstvom financija i predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Ministar financija Ivan Šuker novinarima je tek kratko rekao da se na sastanku govorilo o kreditnim linijama, neporeznim davanjima te mogucnostima smanjenja PDV-a, dok je ministar turizma Damir Bajs pojasnio da ce se kreditne linije moci koristiti za obrtna sredstva i nove investicije.

Kristijan Šustar iz HUPUH-a kazao je da se još ne zna tocan broj hotelijera koji bi bili zainteresirani za ove kreditne linije ali da ce interes sigurno biti velik, pogotovo za obrtna sredstva. Istaknuo je i da ce taj iznos u 2010. biti manji za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je ovaj sektor u podizanje kvalitete hotelskog smještaja te obnovu i gradnju novih hotela uložio 4,5 milijardi kuna.

Bajs je kazao da je u dolazecoj turistickoj sezoni glavni cilj zadržati udio od 2 posto u europskom turistickom prometu te privuci domaceg gosta.


Podijeli: Facebook Twiter