Vladina taktika ignoranja otupila prosvjede seljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Zorana Milanovića uspjela je, čini se, taktikom ignoriranja seljačkih prosvjeda otupiti njihovu oštricu, te je vrlo izvjesno da će seljaci na svom današnjem sastanku u Novoj Gradišci donijeti odluku o prekidu blokada prometnica u svim slavonskim županijama koje traju već gotovo dva tjedna.

Iz same Vlade i vladajuće koalicije jučer nije bilo nikakvih službenih ni neslužbenih komentara o namjeri prosvjednika da se okrenu pravnim sredstvima kako bi postigli svoje ciljeve.

Potpredsjednik HDZ-a Božo Galić izjavio je da ne zna hoće li doći do prekida prosvjeda, ali da je više nego jasno da ni Vlada ni resorni ministar Tihomir Jakovina ne čine ništa za razvoj poljoprivrede.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg rekao je da seljaci nisu do kraja  iskoristili mogućnost da svoje zahtjeve iznesu na miran način preko Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), institucije koja postoji u svim modernim zemljama.

- Umjesto toga krenuli su u prosvjede bez točno određenog plana i bez ikakvih rezervnih opcija. Prosvjede je organiziralo nekoliko udruga od kojih svaka ima svoje interese. Zbog toga se ovakav ishod prosvjeda mogao i očekivati. Naravno, Vladi sve to odgovara. A da je Vlada shvatila važnost Komore vidi se i po tome da ju već dugo vremena pokušava oslabiti. Ova Vlada nema nikakvu poljoprivrednu strategiju, rekao je Hrg.

Predstavnici seljaka koji već dva tjedna blokiraju prometnice u svim slavonskim županijama jučer su ujutro na porti Vlade na Markovu trgu urudžbirali svoje zahtjeve Vladi, te najavili da kreću u "pravnu bitku".

- Nadamo se da će se premijer u roku od 24 sata očitovati. Na to ga zakon obavezuje. Ako se ne očituje vidjet će se u kakvoj državi živimo, u onoj u kojoj se ne primjenjuje zakon. Ako se ne očituje idemo u pravnu bitku prema EU, jer EU kudikamo bolje provodi zakone. I oni će to vjerojatno odraditi kako treba, a zakon je na našoj strani, rekao je predstavnik seljaka Virovitičko podravske županije Zvonko Pipić.

Dodao je da će se na današnjem sastanku najvjerojatnije donijeti odluka o prestanku prosvjeda, ali i naglasio da blokade ostaju dok se ne donese suprotna odluka.

Pipić je rekao da se trenutno na terenu skupljaju potpisi s ciljem da se pokaže da u prosvjedima nije sudjelovalo samo nekoliko stotina seljaka već da se radi o puno većem broju onih koji su nezadovoljni načinom na koji se Vlada ponaša prema njima. (Z. CRNČEC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter