Vladina šapa na HRT-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom tjedna u javnost ce biti puštena posljednja, procišcena, verzija Nacrta Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i o tom nacrtu ce se otvoriti jednomjesecna javna rasprava poslije koje ce zakon pred Vladu i Sabor.

Drugi (ocekivani) neuspjeli pokušaj Programskog vijeca HRT-a da izabere glavnog ravnatelja HRT-a stvorio je povoljno tlo da nacrtom zakona marginaliziraju funkcije Programskog vijeca i osnaži nadležnosti novog Nadzornog odbora HRT-a. U zametku ideje o osnivanju Nadzornog odbora bila je kontrola financijskog poslovanja HRT-a, ali su, kako je vrijeme dalje išlo, zamišljene funkcije tog tijela rasle.

Nakon provedenog javnog natjecaja, glavnog bi ravnatelja HRT-a birao Nadzorni odbor na cetiri godine, uz prethodno mišljenje Programskog vijeca. To mišljenje ne bi bilo obvezujuce, tako da se cini izvjesnim da bi izbor mogao ici sasvim glatko prema naredbodavnoj liniji: Vlada (vladajuca stranka) - saborska vecina - Nadzorni odbor - glavni ravnatelj HRT-a.

Nadzorski odbor dobio je i brojne druge upravne ovlasti - donosi Statut HRT-a na prijedlog glavnog ravnatelja, daje suglasnost na raspolaganje imovinom HRT-a za iznose iznad vrijednosti utvrdene Statutom HRT-a, a potpuno preuzima u ruke financijsko poslovanje.

Prijedlog Ministarstva kulture je da Nadzorni odbor HRT-a ima pet clanova, od kojih bi predsjednika i tri clana po prethodno obavljenom javnom natjecaju imenovao i razrješavao Hrvatski sabor, a jedan bi clan bio predstavnik Radnickog vijeca HRT-a. Najmanje po dva clana moraju biti iz podrucja ekonomije, prava i medija, s najmanje desetogodišnjim iskustvom.

Dakle, prema prijedlogu ministarstva, o imenovanju Nadzornog odbora odlucuje iskljucivo saborska vecina.


Podijeli: Facebook Twiter