Vladin ured: I heroin samo prekršaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekršajno kažnjavanje osoba koje se zateknu s malom kolicinom droge, pa bio to i heroin, predložio je Vladin Ured za suzbijanje zluporabe droga, gdje smatraju da lake i teške droge ne treba tretirati razlicito. Prijestupnici koje policija zatekne s malom kolicinom droge više se ne bi kazneno gonili. Prelazak u prekršajnu sferu, kažu u Uredu, trebao bi se odnositi na sve vrste droga, pa i one ozloglašene, ali samo u minimalnoj dozi.

- Godišnje se na tržištu pojavi više od 30 novih vrsta droga, i više ih ne dijelimo na lake i teške. Sve su svjetske institucije napustile ove termine, te se govori samo o drogama. Važno je kvantificirati ih na odredene kolicine, bilo to pet grama marihuane, dva grama hašiša, pola grama heroina ili gram kokaina, kaže Dubravko Klaric, predstojnik Ureda.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic opovrgnuo je medijske napise o dekriminalizaciji lakih droga. U Ministarstvu pravosuda na celu s Orsatom Miljenicem smatraju pak da posjedovanje svakako treba biti sankcionirano, ali ne u zoni kaznene odgovornosti.

"To su promašene price. Ne radi se ni o kakvoj dekriminalizaciji upotrebe i posjedovanja droge. Ona i dalje kazneno ostaje u prekršajnoj sferi", rekao je ministar Željko Jovanovic.

Iz Ministarstva pravosuda za Hinu su potvrdili da su okupili radnu skupinu koja je radila na izradi Kaznenog zakona sa zadatkom preispitivanja uvodenja nove regulacije neovlaštenog posjedovanja droge za osobnu uporabu. U Ministarstvu na celu s Orsatom Miljenicem smatraju da posjedovanje svakako treba biti sankcionirano, ali ne u zoni kaznene odgovornosti. (NL, Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter