Vladin rejting srušio i guverner HNB-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavlja se pad popularnosti HDZ-a i premijerke Kosor u istraživanjima javnoga mnijenja, što nije nimalo neobicno kad se analiziraju politicki dogadaji unatrag dva-tri tjedna. Prema istraživanju koje je agencija Ipsos Puls provela za Novu TV, da su danas izbori, za HDZ bi glasalo 22 posto ispitanih, dok bi 31 posto biraca glasalo za SDP.

Istraživanje je pokazalo i da 63 posto gradana ne podržava rad Vlade. Izuzmu li se ukidanje kriznog poreza, relativno pohvalna briselska ocjena Vladinih antikorupcijskih nastojanja i friška najava posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj, u proteklih 20-ak dana nije bilo nicega što bi moglo snažnije pozitivno utjecati na popularnost vladajuce stranke i njezine predsjednice.

Nema sumnje da je rejting HDZ-a i Jadranke Kosor ozbiljno uzdrmala odluka Ustavnog suda da nece biti referenduma o izmjenama Zakona o radu, izmjenama koje je Vlada prvo predložila, a zatim od njih odustala pod pritiskom javnosti.

Premda je rijec o odluci Ustavnog suda, gradani su u tome zasigurno prepoznali upliv HDZ-a, tocnije HDZ-ova povjerenika za pravna pitanja i proceduru Vladimira Šeksa.

SDP-ov zahtjev da se premijerki u Saboru izglasa nepovjerenje doživio je poraz, ali teško da je HDZ na tome profitirao kod gradana. Od cjelodnevne rasprave u javnosti je najviše komentara (i osuda) izazvala Šeksova prijetnja po kojoj bi Ustavni sud mogao razmotriti zabranu SDP-a zbog navodnog rušenja ustavnog poretka.

Posebna su, pak, prica Ivo Sanader i Damir Polancec. Svjedoceci pred parlamentarnom istražnom komisijom o privatizaciji Ine, bivši premijer ustvrdio je da su svi clanovi Vlade i Predsjedništva HDZ-a bili upuceni u detalje prodaje domace naftne kompanije madarskom MOL-u, a da je Jadranka Kosor, kao potpredsjednica Vlade, i osobno sudjelovala u završnom definiranju stavki kupoprodajnog ugovora.

Sanaderov povratak u saborske klupe takoder je naštetio HDZ-u, jer ta stranka nije bila pripremljena za receni potez bivšeg šefa. Zbio se cirkus oko smještanja Sanadera u sabornici, a u optjecaj je pušten spin da se SDP udružio s ozloglašenim Sanaderom na projektu rušenja aktualne Vlade.

Bivši potpredsjednik Vlade Polancec javnosti je, nakon osudujuce presude za nezakonitu isplatu golemog honorara vukovarskom odvjetniku Petru Mileticu, predocio izjavu koju je ovjerio kod javnog bilježnika poslije sastanaka s Jadrankom Kosor, Vladimirom Šeksom i drugim dužnosnicima HDZ-a.

Suština izjave je u tome da je pravosude pod politickom kontrolom vladajuce partije. Polancec tvrdi da mu je Šeks nudio blažu kaznu u zamjenu za svaljivanje optužbi na Sanadera.

Na kraju, tu je krah Vladinih mjera za gospodarski oporavak. O tom krahu ponajbolje govori mišljenje guvernera Narodne banke Željka Rohatinskog da je Hrvatska odavno trebala potražiti pomoc Medunarodnog monetarnog fonda.

S takvim razmišljanjem složio se i veliki broj ekonomskih strucnjaka, a protiv guvernerove izjave ustali su sindikati.

 


Podijeli: Facebook Twiter