Vladi zasad solidna trojka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na isteku je prvih stotinu dana premijerskog mandata Zorana Milanovica. Od trenutka kada je, 14. prosinca, od predsjednika Republike Ive Josipovica dobio mandat za sastavljanje Vlade (koja je prisegnula u Saboru 23. prosinca prošle godine), Milanovic i njegovi ministri pod kritickim su okom javnosti za svaki potez koji poduzmu.

Po zadnjim istraživanjima, javnost novu ekipu u Banskim dvorima još uvijek doživljava pozitivno, a to je i stajalište uglednih politickih analiticara koje smo zamolili za komentar i ocjenu prvih stotinu dana vlasti Kukuriku koalicije.

- Najpozitivnije je što je Vlada uspjela smanjiti budžet i provesti dio rezova. Važne su i neke zakonske inicijative koje dosta znace na razini simbolike, poput okupljanja na Markovu trgu, istice dr. Žarko Puhovski sa zagrebackog Filozofskog fakulteta.

Oprez u ocjenama rada nove Vlade naglašava sociolog dr. Zoran Malenica sa splitskog sveucilišta. - Teško je biti objektivan, jer sam otvoreno govorio da prošla vlast treba otici, objašnjava on.

Neovisni politolog Davor Gjenero Vladu gleda s posve druge strane i napominje "Naznake su da se nešto mijenja u socijalnoj politici, zdravstvenoj politici i u sektoru investicija. To su plusovi", dodaje on. "Dobra vijest je i da Vlada ne reagira na proteste veto skupine, što je vidljivo po tome kako se izvukla iz protesta mljekara", primjecuje Gjenero.

Pozitivnu ocjenu premijeru Milanovicu daje sociolog dr. Slaven Letica, koji naglašava da se još ne vidi jasno smjer u kojem ide Vlada.

S time se slaže i politolog dr. Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja. Smatra da ce se prvi rezultati vidjeti tek za nekoliko mjeseci: "Za neku vecu ocjenu morati cemo pricekati jesen. Tada cemo vidjeti ucinke promjena, poput porezne reforme. Iako strucnjaci kažu da ona nije nešto posebno, meni se cini da je to najbolji dosadašnji potez Milanoviceve Vlade".

Kao najlošiji potez nove vlasti svi sugovornici isticu politicka imenovanja podobnih kadrova u upravne i nadzorne odbore javnih poduzeca, odnosno zapošljavanja bez natjecaja u ministarstvima.

Ocjenjujuci pocetak rada nove vlasti "školski", naši sugovornici dali su joj prosjecnu ocjenu dobar, ili - trojku. Najvišu ocjenu dao je Puhovski - minus cetiri, Raos ju je ocijenio s tri plus, Gjenero i Malenica dodijelili su Milanovicevoj ekipi cistu trojku, dok joj je Letica dao minus tri. S obzirom na krizu, ocjene analiticara i više su nego dobre. Kad bi Vlada takav "rejting" zadržala do kraja mandata, imala bi šansu za osvajanje još jednog. (Dubravko GRAKALIC)

KOMPLETNU ANALIZU I ŠTO MISLE ISTRANI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter