Vladi u prvom planu interes korporacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vlada pokazuje ozbiljan deficit demokracije i socijalne osjetljivosti. Bez kormilara je, a u prvom joj je planu interes korporacija i financijskog kapitala umjesto interesa gradana, ocijenili su u subotu Hrvatski laburisti - Stranka rada.

- Prvi potpredsjednik Vlade Cacic najavio je gospodarski rast od 4 posto do kraja mandata i to je dobro. No, od presudne je važnosti da Vlada i sindikati znaju kad ce se zaustaviti pad nezaposlenosti. Gradani moraju znati što ih ceka, kazala je saborska zastupnica Laburista Nansi Tireli.

Pohvalila je neke Vladine mjere - naplatu poreza onih cija imovina vidno nadmašuje prihode, pokretanja stecaja nad tvrtkama koje godinama ništa ne rade, no punjenje državnog proracuna prodajom strateške imovine, poput Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i Petrokemije, ocijenila neprihvatljivim.

Laburisti Vladi zamjeraju postavljanje politicki podobnih kadrova na vodeca mjesta u javnim poduzecima, što govori da joj je poslušnost važnija od znanja i strucnosti.

Predsjednik stranke, Dragutin Lesar, svoje je ocjene prvih sto dana rada Kukuriku Vlade sažeo u 21 tocki. Vlada se 99 dana bavila kadroviranjem, uvela je kategoriju ministrovih službenika te uspjela izbrojiti državne službenike, povisila je PDV, odbila progresivno oporezivanje, smanjila kupovnu moc vecine gradana, nabrajao je.

- Poreznom reformom osiromašili su jedinice lokalne i regionalne samouprave, odustali su od spašavanja proizvodnog sektora, a on bi se mogao spasiti kroz radnicko dionicarstvo, istaknuo je Lesar.

Kritizirao je vladajuce da ih "oporba smeta, da je ne cuju i ne vide", da s njom ne razgovaraju, da su nastavili "HDZ-ovim smjerom", u kojem je glavna parola "nek nam živi vjecno neoliberalni kapitalizam!".

Zakljucio je pitanjem upucenim Vladi: "Do kada ce biti u zabludi da samo štednja donosi gospodarski oporavak?".


Podijeli: Facebook Twiter