Vladi potpora tek 35 posto gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crobarometar, istraživanje koje mjesecno provodi agencija IPSOS Puls za Dnevnik Nove TV, pokazao je da je u lipnju ove godine 63 posto gradana smatralo da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok je njih samo 23 posto mislilo suprotno.

Ovo je prvi mjesec od dolaska Kukuriku koalicije na vlast u kojem nije bilo dramaticnog porasta pesimizma, štoviše, došlo je do pada od dva posto. Naime, prethodnih mjeseci rast pesimizma je izmedu sedam i devet posto mjesecno. Još u sijecnju ove godine bilo je samo 33 posto onih koji smatraju da zemlja ide u lošem smjeru. Buduci da je lipanj iz više razloga bio za Vladu težak mjesec, moglo bi se zakljuciti da je završen pad rejtinga Vlade.

Rezultati govore da je novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u problemu. Pozitivno mišljenje o njemu ima 30 posto ispitanika. Primjerice Zoran Milanovic imao je 2007. nakon dolaska na celo stranke potporu od 55 posto, a u ovoj je disciplini od Karamarka bolja cak i Jadranka Kosor. U ljeto 2009., kada je došla na celo HDZ-a, pozitivnom ju je doživljavalo 39 posto gradana.

U lipnju je SDP podržavalo 29 posto biraca (u svibnju 33), a HDZ 20 posto, što je rast od dva posto u odnosu na prethodni mjesec. SDP-u je ovo najlošiji rezultat od listopada prošle godine. Laburistima je ovo prvi mjesec pada, dobili su osam posto. HDSSB ima 4,2 posto, a zaustavljen je i pad HNS-a - dobili su 3,2 posto. Pravaši Ruže Tomašic imaju 3,1 posto: Nezavisna lista Ivana Grubišica 3,0, HSLS i HSP po 2,5 posto, Blok umirovljenici zajedno 2,3, HSS 2,0, baš kao i IDS. Kerumova stranka ima 0,5 posto, baš kao i SDSS.

Vladine poteze ne odobrava 52, a podupire 35 posto gradana. I tu je porast nezadovoljstva najmanji u zadnjih šest mjeseci, samo dva posto. Prethodnih mjeseci porast nezadovoljstva iz mjeseca u mjesec rastao je izmedu šest i osam posto.

Kao što se moglo i ocekivati, Vladu najviše podupiru glasaci SDP-a, njih 76 posto, dok, isto tako ocekivano, 74 posto HDZ-ovih biraca ne podupire Vladu. Od SDP-ovih biraca njih 59 posto smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a cak 79 posto HDZ-ovih smatra da ide u lošem. (Zlatko CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter