Vladi nedostaje 6 milijuna za dodatak na mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana 2011. na snagu je stupio Zakon o odgodi uskladivanja mirovina, cime ce se razdoblje zamrzavanja penzija protegnuti na ukupno dvije i pol godine. Mirovine, naime, nisu rasle ni tijekom 2010., samo što je to držanje na ledu bilo "amenovano" Zakonom o posebnom porezu na place, mirovine i druge primitke, donesenom 2009. Nedavno prihvaceni Zakon o odgodi uskladivanja mirovina vrijedi pak do 31. prosinca 2011., što znaci da ce se prvo uskladivanje penzija dogoditi tek u rujnu 2012., a ne u ožujku te godine.

Troše na osnovno
Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) stoga je predlagala amandman kojim bi se odredilo da se Zakon primjenjuje samo do konca lipnja ove godine, što bi omogucilo da se penzije odmrznu pocetkom 2012., no on u Saboru nije prošao. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja upozorava da je velika šteta što ovaj amandman nije prihvacen jer hrvatski penzioneri ionako svojim mirovinama sve teže podmiruju temeljne životne troškove.

- Vec dugo upozoravamo da metodologija obracuna vrijednosti mirovina nije dobra jer nije prilagodena umirovljenickom životu. Umirovljenici, naime, ne kupuju Mercedese, oni troše samo na osnovno - prehranu, energente, ostale režije - a te su cijene najviše rasle i još ce rasti u ovoj godini - objašnjava Hrelja.

I druga, u posljednje vrijeme ojacala umirovljenicka stranka, no koja nema svoje predstavnike u Saboru - Stranka umirovljenika (SU)- slaže se s tvrdnjom kako ce daljnje zamrzavanje mirovina ugroziti ionako loš standard penzionera. Celnik SU-a Lazar Grujic istice da njegova stranka i blok Umirovljenici zajedno odlicno suraduju s premijerkom te da ce, ako se pokaže potrebnim, od nje tražiti ukidanje primjene Zakona o odgodi uskladivanja mirovina. No, šanse da Vlada odustane od zakona koji je tek donesen i na kojem je inzistirala, posve su zanemarive.

Nestašica novca
Crna sudbina u ovoj godini ceka i sve one radnike i radnice koji odluce otici u penziju, a svoje mirovinske doprinose uplacuju u drugi stup. Oni ce i dalje, za razliku od gradana koji su clanovi samo prvog mirovinskog stupa, ostati bez 27 posto dodatka na mirovinu. Naime, na svojoj posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici, održanoj 30. prosinca, Vlada je odustala od izmjena Zakona o dodatku na mirovine koje je predvidjela Programom gospodarskog oporavka te si postavila rok da ih donese do konca 2010. Sada je odlucila da tu mjeru iz svojeg programa ipak nece realizirati.

Prolongirala ju je na srednjorocno razdoblje, pa ce se tako izmjene Zakona o dodatku donositi najranije 2012. godine. Odustajanje su Banski dvori obrazložili nestašicom novca - priznavanje prava na dodatak i clanovima drugog stupa stvorilo bi «dodatan trošak u izdacima mirovinskog sustava», ustvrdila je Vlada. A taj bi trošak u 2011., kako je izracunala Hrvatska stranka umirovljenika, iznosio oko šest milijuna kuna.

Nepravednim oduzimanjem prava na mirovinski dodatak ove ce godine, kako se procjenjuje, biti «kažnjeno» oko tisucu ljudi.(Vesna ROLLER/Novi list)

Godina 2009. 2010.
Broj umirovljenika 1.172.500 1.197.130
Prosjecna mirovina 2.387 kn 2.362 kn
Prosjecne mirov. bez povlaštenih 2.170 kn 2.165 kn

 


Podijeli: Facebook Twiter