Vladi Cvitiću i Branku Golojku povelja Istarske zlatne ruke

Nagrađeni Vlado Cvitić u društvu s istarskim županom Flegom i kolegama
Nagrađeni Vlado Cvitić u društvu s istarskim županom Flegom i kolegama

Vlado Cvitić, vlasnik rovinjskog obrta za proizvodnju strojeva i uređaja Hidraulika Cvitić i Branko Golojka, vlasnik buzetskog obrta za ugostiteljstvo, prijevoz i zemljane radove Volte dobitnici su povelje s plaketom za postignuća Istarske zlatne ruke. Priznanja su dodijeljena na večeras održanoj svečanosti Dana Obrtničke komore Istarske županije, održane u hotelu Vela nera u Šišanu.

Tom je prilikom dodijeljeno posebno priznanje Deanu Matiću (pazinski Ciburiprodukt); Antonu Farišu (rovinjski Nino); Nevenku Baćcu (labinski Autoservis Nevio); Veljku Udovičiću (Gradnja iz Cerovlja); Robertu Smokoviću (potpićanski Modis) i Gordani Paoletti (rovinjsko Sidro). Zahvalnice su dobili Alida Perkov (udruga Business and Professional Women - Prvi hrvatski klub Pula); Sandi Mužina (Mediacom iz Rovinja); Silvio Verbanac (Tomažići iz Sveta Nedjelje); Ivan Roce (Roce iz Rovinja); Kristina Santaleza (Porto Brestova iz Labina); Eleonora Peti (labinska Slavica) i Sanja Milevoj (labinska Sanja).

Sporno povećanje PDV-a

Na svečanosti istarske Obrtničke komore potpredsjednik Enrico Cernecca rekao je da najveći udar porezne reforme podnose ugostitelji kojima je, suprotno najavama u nekim strateškim dokumentima, gotovo udvostručen PDV.

- Pozitivni učinci izmjena nekih drugih zakona neće biti dovoljni da kompenziraju povećanje PDV-a, što će utjecati na investicijski ciklus u jednoj od najvažnijih djelatnosti. Reakcija Hrvatske obrtničke komore nažalost nije imala učinak, a još uvijek očekujemo rješavanje ustavne tužbe, iznio je Cernecca.

On je rekao da je i u 2016. nastavljen lagani pad broja obrta, ali kako vjeruje da su došli do najniže razine i da ih očekuje rast, usprkos činjenici da se jednostavna društva s ograničenom odgovornošću čine atraktivnijim i pogodnijim oblikom za ostvarenje poduzetničkih ambicija.

- U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj je zatvoreno 27.567 obrta i izgubljeno 84.000 radnih mjesta u obrtništvu. Najvažniji uzroci za to su nemogućnost naplate vlastitih proizvoda i usluga, te nelojalna konkurencija koja uzrokuje kolateralne žrtve. Želio bih naglasiti da, iako na izborima važi princip jedna osoba - jedan glas, o tome malo tko vodi računa, i upravo zbog toga doživljavamo situaciju kakvu imamo ovih dana, da su neki gospodarski subjekti povlašteni u odnosu na sve druge, naglasio je potpredsjednik istarske Obrtničke komore.

Novi izazovi u EU-u

U nastavku je rekao da Istarska županija ostaje vodeća u Hrvatskoj po broju obrta i ostalih gospodarskih subjekata u odnosu na broj stanovnika, a istarski obrtnici ostvaruju financijske rezultate koji su iznad rezultata ostalih županija.

- Vjerujem da će to i dalje biti tako, iako naša nova Vlada nekim mjerama pokazuje kako planira više pažnje posvećivati vagonima, a manje lokomotivama, slikovito je komentirao Cernecca koji je iznio da izlazak iz gospodarske krize i posljedice ulaska u Europsku uniju donose sa sobom i nove izazove, prvenstveno poteškoće u angažiranju radne snage.

Komora prati i nastoji utjecati na sastav obrazovanja za obrtnička zanimanja, izražavajući stavove i potrebe obrtništva. Posebnu pažnju u narednom razdoblju posvetit ćemo obrazovanju, pri čemu želim istaknuti projekt za koji smo nedavno potpisali sporazum s Agencijom za ruralni razvoj Istre, na čelu s direktorom Igorom Merlićem, a koji držimo vrlo uspješnim i značajnim - Key Q: Ključ istarske gastronomije.

Posebno želim istaknuti činjenicu kako je na prijedlog našeg Ceha ribara Istarska županija, jedina u Hrvatskoj, zadužila osobu za brigu o sektoru ribarstva, iznio je potpredsjednik istarske Obrtničke komore Cernecca te zaključio kako su lani dali oko 1.600 savjeta obrtnicima, građanima zainteresiranim za otvaranje obrta i za polaganje ispita. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter