Vladavina Sanadera i Kosor - ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po službenim web-stranicama Hrvatske demokratske zajednice, minulih deset godina, dok su strankom upravljali Ivo Sanader i Jadranka Kosor, HDZ-u se nije dogodilo. U rubrici gdje se predstavlja HDZ, naime, o povijesti ove stranke čitatelje se informira samo za razdoblje od osnutka, do 2000. godine. O deset godina HDZ u kojima su stranku vodili Ivo Sanader i Jadranka Kosor nema niti riječi. Pojašnjenje što je obilježilo minulih deset godina HDZ-a još uvijek je "u izradi".

- Iz skučenih prostorija nogometnoga kluba HDZ je započeo politički uspon kojega je prva formalna potvrda bila pobjeda na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. godine s osvojenih 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru. HDZ je hrvatska državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela prema kojima je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Republike Hrvatske, na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na tradiciji i identitetu hrvatskoga društva i naroda. Kompletan kronološki prikaz povijesti HDZ-a je u izradi i biti će uskoro dostupan, stoji na stranici HDZ-a.

Zanimljivo, razdoblje od 1990. godine iscrpno je obrađeno te zainteresirani posjetitelj HDZ-a može naći sve o prvom predsjedniku Franji Tuđmanu; skenirane tekstove te detaljnu kronologiju njegovog političkog uspona. Svaki mjesec tih deset godina dobio je svoju bilješku, a HDZ-ova službena povijest završava s prosincem 2000. godine.

- U Zagrebu je 10. prosinca preminuo dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, osnivač i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, stoji u HDZ-ovoj povijesti. Nakon te bilješke nije zapisano ništa. Niti jedna riječ nije posvećena usponu i padu Ive Sanadera, o velikoj pljački javnih poduzeća koja je u njegovo vrijeme poduzeta te o političkim ličnostima koje su, osim Sanadera, obilježile ovo razdoblje. U HDZ-ovoj službenoj povijesti nema niti razdoblja u kojem je stranku vodila Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor. Taj dio HDZ-ove povijesti, rekosmo, još uvijek je u izradi. Službena povijest HDZ-a tako izgleda već duže vrijeme, a kad će izrada kompletne kronologije "desetljeća Ive Sanadera" biti gotova - nije naznačeno.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici očito su na mukama, jer zasigurno nije jednostavno na vlastitim web-stranicama pisati o pljačkaškim pohodima iz redova HDZ-a, o crnim fondovima i sličnim nepodopštinama koje su obilježile minulih deset HDZ-ovih deset godina. U isto vrijeme, aktualni predsjednik Tomislav Karamarko - koji je u vrijeme velike pljačke obnašao dužnosti šefa SOA-e i ministra unutarnjih poslova - u svojim javnim istupima najavljuje zabranu isticanja zvijezde petokrake.

Povjesničaru Karamarku, točnije njegovoj stranci, očito puno lakše od ruke ide prekrajanje antifašističke povijesti Hrvatske, nego pisanje (nečasne) povijesti vlastite stranke. (L. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter