Vlada:Veće trošarine na gorivo,ali cijene ostaju iste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je jučer podigla trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin. Od 3. rujna tako trošarine na ta goriva rastu za 10 lipa na tisuću litara, odlučeno je na telefonskoj sjednici Vlade. Povećanjem visina trošarine na godišnjoj razini u proračun će se sliti oko 230 milijuna kuna više. Kako se procjenjuje od rujna do kraja godine, rast trošarina državnoj kasi donijet će oko 60 milijuna kuna.

U odnosu na još nekoliko dana važeću uredbu o visini trošarina na derivate, novom je dodatno uređena i visina trošarine na plinsko ulje za grijanje, odnosno lož ulje. Ona će od idućeg tjedna iznositi 423 kune za tisuću litara lož ulja. Visina trošarine za plinsko ulje za grijanje mijenja se jer se izmjenom Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, smanjuje iznos premije energetskog subjekta i za ovaj derivat, te se stoga za isti iznos povećava iznos trošarine, stoji u obrazloženju uredbe.

"Predloženo povećanje visine trošarine neće utjecati na maloprodajne cijene naftnih derivata budući da će se za odgovarajući iznos umanjiti premija energetskih subjekata, s obzirom da oni više nemaju obvezu držanja odgovarajućih skladišta posebno uređenih i opremljenih za skladištenje goriva", navodi se u obrazloženju uz objašnjenje da se pritom premija energetskih subjekata, sukladno posebnim propisima, odnosi na energente za koje se visina trošarine uređuje Uredbom.

Istodobno sa stupanjem na snagu uredbe o rastu trošarina na derivate, na snagu stupaju i Izmjene pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, u kojem su utvrđene nove visine premije energetskog subjekta.

Tim pravilnikom visina premije energetskog subjekta za motorne benzine i dizelsko gorivo eurodizel BS utvrđuje se u iznosu od 0,66 kuna po litri, što je smanjenje od 10 lipa po litri goriva. Visina premije energetskog subjekta za plinsko ulje za grijanje i dizelsko gorivo plavi dizel u iznosu od utvrđuje se u iznosu od 50 lipa po litri, što je smanjenje od osam lipa po litri, ali samo za plinsko ulje za grijanje. Dakle, razina premije za plavi dizel se ne mijenja. (Gabrijela GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter