Vladajuci o tvornici govore ono što narod želi cuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Pristava u Kršanu u petak s pocetkom u 19 sati održat ce se tribina na temu tvornice kamene vune Rockwool i posljedicama koje pogon ima po zdravlje ljudi i okoliš. Tribinu ce voditi profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Stanko Uršic, najavili su organizatori iz udruge Naša zemlja, Akcije mladih i udruge Pineta, napominjuci da je tribina namijenjena svima koji se žele informirati o opasnostima proizvodnog procesa tvornice.

Sanja Frankola iz Naše zemlje podsjetila je da je Uršic u svojoj recenziji Rockwoolove studije utjecaja na okoliš upozorio na niz nepravilnosti, poput lažne udaljenosti prvih kuca od pogona, korištenja meteoroloških podataka iz 1980. godine s potpuno druge lokacije, a pritom nije uzeto u obzir da je tvornica smještena u kotlini.

- Nije mala stvar da tvornica godišnje ispušta najmanje milijardu i 200 milijuna kubnih metara dimnih i ostalih plinova cime u picanski okoliš dospijevaju i nepoznate kolicine otrovnih spojeva teških metala, dioksina i spojeva poput amonijaka i kancerogenih organskih spojeva. Tvornica je okružena zakonski zašticenim krajolikom i smještena je iznad i pored nekih od najvecih podzemnih vodenih tokova kojima istarski kras obiluje. Stoga postoji realna opasnost da emisije iz proizvodnog procesa trajno oneciste, ne samo lokalne vodotoke, vec i one u ostatku Istre jer se upravo iz te tocke vode slijevaju i spajaju u jednu cjelovitu hidrogeološku cjelinu i šire na ostatak poluotoka, rekla je Frankola.

Doris Floricic iz Akcije mladih pozitivnim ocjenjuje što je opcinsko Vijece Pican odlucilo podici kaznenu prijavu protiv izradivaca studije utjecaja na okoliš, a razmišlja se i o angažiranju odvjetnika koji bi vodio pravnu bitku zbog slucaja "Rockwool", no sumnja da ce se po tom pitanju išta riješiti zbog, kako tvrdi, nedjelotvornog i korumpiranog pravosuda, potkupljivih kvazi strucnjaka i Vlade koja je, dodaje, kumovala dolasku tvornice.

- Cinjenica je i da vladajuci IDS govori ono što narod želi cuti, dok s druge strane te akcije stanovnike mogu odvuci od stvarnog problema. I ovim putem želimo upozoriti da problem tvornice nece riješiti nitko drugi osim stanovnika koji se moraju prosvjedima, ali i blokadom tvornice izboriti za njen odlazak, rekla je Floricic.

Po njenim rijecima, pravna je borba samo popratna stvar.

- Da nam država funkcionira, tvornica ne bi ni došla u Istru, a tvrtka Ekonerg ne bi za kriminalnu studiju dobila prolaznu ocjenu. No slucaj je još gori jer je studiju narucio Rockwool zajedno s celnim ljudima iz resornog ministarstva, veli Floricic.

Aktivisti napominju da nece odustati od borbe za odlazak tvornice, a u suradnji s Uršicem radit ce na edukaciji stanovništva i dolasku stranih nezavisnih strucnjaka koji bi izvršili potrebna mjerenja. Za pomoc ce se obratiti i inozemnim sveucilištima. Dodaju da nece dozvoliti da Pican i okolica izostaju s turistickih vodica županijske Turisticke zajednice.


Podijeli: Facebook Twiter