Vladajuci bez kvoruma i Zakona o golfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oporba je u petak izlaskom iz sabornice i rušenjem kvoruma uspjela sprijeciti izglasavanje izmjena Zakona o golfu. Naime, nakon što nisu prihvaceni njihovi amandmani koji bi, po njihovom mišljenju, zakon bitno poboljšali, oporbenjaci su se digli i napustili sabornicu.

HDZ i njegova vecina ostali su ispod 77 zastupnika, koliko ih mora biti u dvorani da se može pravovaljano odlucivati, pa je predsjednik Sabora Luka Bebic donio odluku da se prvo izglasaju sve ostale tocke dnevnog reda pa da se onda, ako je moguce, odlucuje o golfu.

Zastupnici vladajuce vecine kojih je u dvorani bilo 68 pokušali su sugerirati Bebicu da u kvorum ubroji neke zastupnike SDP-a, primjerice Nenada Stazica, koji su stajali iza stupova u sabornici.

- Nije zabranjeno skrivati se iza stubova, odgovorio im je Bebic. Medutim, i nakon što se oporba vratila i nakon što su se izglasali svi ostali zakoni, o golfu se ipak nije glasalo. Razlog je bio u cinjenici da vladajuci ipak nisu uspjeli osigurati da prisutno bude njihovih barem 77 zastupnika, koliko je potrebno za kvorum u slucaju da oporba ponovo izade iz sabornice.

Sabor je donio zakon kojim su za deset posto smanjene takozvane povlaštene mirovine ako su vece od 3.500 kuna. Taj ce zakon na snagu stupiti 1. srpnja, pa ce korisnici takvih mirovina imati smanjene prihode vec u kolovozu.

Smanjenje se nece odnositi na mirovine stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu. Manje mirovine dobit ce oko 90 tisuca korisnika.

Sabor je izmijenio Zakon o javnim cestama, kojim se ogranicava pravo osoba s invaliditetom da budu oslobodene placanja cestarine. Cestarinu nece placati samo osobe s tjelesnim oštecenjem i nesposobnošcu 80 ili više posto, oni koji imaju 60 i više postotno oštecenje donjih ekstremiteta, te hrvatski ratni vojni invalidi sa sto posto tjelesnog oštecenja. Zastupnici su izmijenili i tri zakona iz zdravstvenog paketa.


Podijeli: Facebook Twiter