Vlada želi zemlju neznanja i beznada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih ucitelja u petak su zakljucak Vlade, kojim od 1. kolovoza prestaje isplacivati dodatke na placu od 3, 5, 7 i 9 posto uciteljima, nastavnicima i strucnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, ocijenili odmazdom zbog nepristajanja sindikata na ucjene te pozvali resornog ministra Željka Jovanovica da podnese ostavku.

- Takav zakljucak dokaz je da je pregovaracki tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu te da je Vlada u nedostatku pregovarackih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja sindikata obrazovanja na ucjene, stoji u priopcenju koje potpisuju predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Sindikata hrvatskih ucitelja Zvonimir Laktašic.

Sindikalci prozivaju Vladu da za svoj pregovaracki neuspjeh optužuje "pretvrde celnike sindikata", a da im je namjera od pocetka bila rezanje u obrazovanju, za što su tražili blagoslov sindikata.

Isticu da su cak i bili spremni potpisati poseban sporazum kojim se odricu prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. sijecnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne place, ali da je Vladi to bilo neprihvatljivo.

- Zakljucak Vlade pokazuje neocekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatske zemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj zemlji neznanja i beznada. Nova paradigma Vlade je: što manje place uciteljima i nastavnicima, to brže ce zemlja izaci iz krize, porucuju sindikati.

Vladinu odluku ocjenjuju pogubnom za buducnost zemlje, nemoralnom i višestruko nelegitimnom, ako ne i pravno ništavnom.

Tvrde da bi ministar Jovanovic nakon ove odluke trebao odmah dati ostavku jer ce, isticu, biti zapamcen kao jedini ministar obrazovanja koji je na sjednici Vlade glasao o smanjenju placa ucitelja i nastavnika.

- Takvo što njegovi prethodnici ne bi nikada dozvolili. Njegova isprika i suze u ocima za nas su neprihvatljive. Narocito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri celnika sindikata - on je glasao za smanjenje placa!, naglašavaju sindikati.

Tragikomicnim smatraju ministrovo obrazloženje kojim, kažu, izbjegava izvršiti javno izreceno obecanje da nece biti ministar ako budu place u obrazovanju padale. "Gospodinu Jovanovicu više nema mjesta u Vladi RH", porucili su.

Premijera Zorana Milanovica prozvali su da je smanjenjem placa ucitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

- Umjesto isprike, neka premijer Milanovic odmah povuce sramotnu odluku Vlade, isprica se uciteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovica i razriješi dužnosti ministra Mrsica, koji je bio najveca zapreka postizanju dogovora sa sindikatima, zakljucuju sindikati.


Podijeli: Facebook Twiter