Vlada želi povećati plaće nekim dužnosnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je s prve ovogodišnje sjednice Saboru uputila tri zakona kojima se, među ostalim, povećava koeficijent za izračun plaća ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima. 

Dužnosnicima istog ranga postaju ravnatelji Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te njihovi zamjenici i pomoćnici.

Status državnog dužnosnika daje se i predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obrazložio je da se povećanje plaća i usklađivanje statusa dužnosnika predlaže zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.

Izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika uređuje se i pravo dužnosnika kojima je istekao mandat da se vrate na prijašnja radna mjesta u državnom i javnom te u realnom sektoru, ako su s tim suglasni čelnici tijela ili poslodavac kod kojega su ranije bili zaposleni.

Dužnosnik će najkasnije 15 dana po isteku mandata morati podnijeti zahtjev za povratak na radno mjesto, na koji mu poslodavac mora odgovoriti u roku od 45 dana.

Ako je poslodavac suglasan s njegovim povratkom, dužnosnik će od prestanka mandata do povratka na radno mjesto moći primiti najviše dvije dužnosničke plaće.

Ako ga poslodavac, pak, ne primi na posao, ili ako se sam ne želi vratiti na staro radno mjesto, moći će, kao i do sada, šest mjeseci primati punu, a potom šest mjeseci pola dužnosničke plaće.

Jednaka pravila predložena su i za saborske zastupnike i za Predsjednika Republike, koji će ured s dva službenika, osobnog vozača i službeni automobil, umjesto doživotno, ubuduće moći imati pet godina nakon prestanka mandata.

Vlada je danas odlučila da će gradovima Splitu i Osijeku prenijeti potraživanja prema Košarkaškom klubu Split i Nogometnom klubu Osijek.

Vlada je odobrila izdvajanje ukupno 10,8 milijuna kuna za financiranje različitih projekata, među ostalim 2,86 milijuna kuna za troškove arbitražnog postupka sa Slovenijom, 2 milijuna kuna za spomenik "Oluja 95" u Kninu i 2,3 milijuna kuna za provedbu projekta Clean start.

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je da je do početka studenoga potrošeno 129,2 milijuna od ukupno 168,5 milijuna kuna iz proračunske zalihe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter