Vlada zbog EU-a odustala od Ine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ipak nece donijeti zakon kojim ce zabraniti da bilo tko, a prvenstveno madarski MOL, stekne više od 49 posto dionica u Ini, potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz Vlade.

Donošenje zakona ciji je cilj zapravo bio sprijeciti MOL da postane vecinski vlasnik u Ini najavila je premijerka Jadranka Kosor nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga pokrenula istragu o tome tko po visokim cijenama kupuje dionice Ine.

Nedavno je na sjednici Vlade premijerka objasnila da se izmjene zakona o privatizaciji Ine, u koje bi se ugradila zabrana stjecanja udjela veceg od 49 posto, odgadaju dok HANFA i DORH ne završe istragu o tome tko je kupovao dionice Ine, ali naši izvori iz Vlade priznaju da se od takvih mjera zapravo u potpunosti odustalo.

- Vlada je pokazala zube i poslala poruku onima kojima je trebalo. Nema potrebe za donošenje zakona jer je sada valjda jasno da necemo dopustiti da netko ispod stola postane vecinski vlasnik Ine, kaže naš sugovornik objašnjavajuci zašto zapravo nema potrebe za izmjenama zakona i zabranom stjecanja dionica.

Medutim, drugi naši sugovornici iz Vlade priznaju da se od zakona nije odustalo samo zbog toga što je poruka stigla tamo gdje je trebala stici. U Vladi su povukli rucnu, objašnjavaju nam dvojica ministara, i stoga što bi donošenje takvih zabrana ugrozilo vec zatvorena poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.


Podijeli: Facebook Twiter