Vlada zanemarila izjavu o arbitraži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je sa Slovenijom razmijenila diplomatske note o dovršetku ratifikacijskog postupka za arbitražni sporazum, ali je pritom ipak pristala ispustiti jednostranu hrvatsku izjavu da se ništa u arbitražnom sporazumu ne može tumaciti kao pristanak Hrvatske da Sloveniji pripada teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

"Hrvatska jednostrana izjava nije nestala, nego je Hrvatska pronašla nacin kako da zaštiti sadržaj svoje izjave iako je našom notom nismo poslali u Ljubljanu", tvrdio nam je neimenovani hrvatski diplomatski izvor, ali ipak nije mogao biti precizniji o kakvom se to nacinu zaštite sadržaja izjave radi. "Hrvatska je definitivno zaštitila važnost i znacaj svoje izjave", uvjeravao je naš izvor.

Jednostrana izjava iskrsnula je prvi put u Stockholmu 4. rujna prošle godine prilikom potpisivanja arbitražnog sporazuma, kada je premijerka Jadranka Kosor jednostranu izjavu predstavila kao jamstvo da arbitražni sporazum nece naškoditi hrvatskim nacionalnim interesima.

Slovenska strana usprotivila se takvoj izjavi, a u jednom je trenutku zbog toga došlo u pitanje i potpisivanje arbitražnog sporazuma. Buduci da Pahor nije mogao sprijeciti hrvatsku izjavu, Slovenija je uzvratila svojom jednostranom izjavom, koja negira sadržaj hrvatske izjave.

Hrvatski je Sabor potom tu jednostranu izjavu ratificirao zajedno s arbitražnim sporazumom, cime je ona postala dijelom istog ratifikacijskog paketa. Štoviše, kada je uvjeravala Sabor da podrži sporazum, premijerka Kosor isticala je da je izjava - da se ništa u sporazumu nece tumaciti kao hrvatski pristanak na slovenski teritorijalni izlaz na otvoreno more - potpisana uz pristanak Slovenije i znanje medunarodne zajednice, te tvrdila da je to dokaz konstante hrvatske državne politike.

Hrvatska je diplomacija zatim punih pola godine inzistirala da ratifikacijskoj noti mora biti priložena i izjava, zbog cega je razmjena nota mjesecima odgadana buduci da se Ljubljana i dalje tome protivila. Spekuliralo se da je zato morala posredovati i americka strana. Da je Hrvatska na kraju popustila, naposljetku smo doznali ne od hrvatskog, nego od slovenskog ministarstva vanjskih poslova, koje je izrazilo zadovoljstvo jer su note razmijenjene bez spornih izjava.

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica (SDP) smatra da je hrvatska Vlada na taj nacin obezvrijedila i poništila važnost jednostrane izjave koja je predstavljana kao presudan i važan prilog u jacanju naših argumenata iako realno ta izjava nikad nije imala takvu važnost.

- Vjerodostojnost Vlade i Ministarstva vanjskih poslova time je umanjena, naglašava Mimica i dodaje da je time doveden u pitanje odnos Vlade prema parlamentu te da nakon ovakvog postupka Banski dvori duguju objašnjenje javnosti i Saboru.

Predsjednica Nacionalnog odbora za pracenje pregovora s EU-om Vesna Pusic (HNS) smatra da je veci problem od ispuštanja jednostrane izjave u cinjenici da se Hrvatska ne priprema za arbitražni postupak. Vlada je tek ovih dana imenovala novu hrvatsku zastupnicu pred arbitražnim sudom (Maju Seršic, op. a.), iako je zapravo hrvatski tim vec godinu dana trebao raditi na pripremi za arbitražu.


Podijeli: Facebook Twiter