Vlada zakonom sprječava isplatu božićnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama kako bi spriječila isplatu božićnica u onim javnim službama koje to imaju ugovoreno granskim kolektivnim ugovorima.

Kako je pojasnio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, na takav se potez Vlada odlučila jer je s većinom sindikata javnih službi postignut dogovor oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora, kojim se ukidaju božićnice i regres za ovu i iduću godinu, ali ista prava utvrđena su i nekim granskim kolektivnim ugovorima.

Kako su pregovori o izmjenama granskih ugovora tek započeli, više nema vremena da se usklađivanje s Temeljnim kolektivnim ugovorom obavi prije nego što bi Vlada morala započeti s isplatom božićnica.

Zbog toga se predlaže zakon koji će onemogućiti isplatu božićnica, a uporište za to pronađeno je u mišljenju stručnjaka Međunarodne organizacije rada da je u slučaju pogoršane gospodarske situacije moguće intervenirati u kolektivne ugovore, kaže Mrsić.

Vlada se također poziva na odluku Ustavnog suda koji je odbacio tužbu u vezi uskrate 10 posto mirovina koje se isplaćuju temeljem posebnih zakona. Ustavni sud je ocijenio da država u slučaju pogoršane ekonomske situacije ima pravo uskratiti 10 posto mirovina koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Premijer Zoran Milanović napomenuo je kako bi Vlada učinila isto i bez mišljenja stručnjaka Međunarodne organizacije rada.

Temelj je naša politička odluka koja nam nije draga, jer bi radije dali taj novac nego da ljudi prosvjeduju, ali sada ga nemamo. Doduše, većina sindikata je to prihvatila i hvala im na racionalnom i trezvenom pristupu, kazao je Milanović.

To je kriterij koji se mora odnositi i na javna poduzeća, pogotovo ona koja imaju monopol. Jedina iznimka mogu biti državna poduzeća koja djeluju na tržištu, napomenuo je Milanović te zaposlene u javnim poduzećima pozvao na solidarnost s javnim službenicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter