Vlada zadužila državu za još 200 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odlučila o zaduženju države u iznosu od 200 milijuna eura za izvršenje izdataka proračuna u ovoj godini, a odlučila je i o kupoprodaji 264.812 dionica Jadranskog naftovoda (Janafa) koje će od Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata kupiti Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji će se za to zadužiti za 606,4 milijuna kuna.

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je ministru financija Slavku Liniću dala suglasnost za zaduživanje Republike Hrvatske u iznosu od 200 milijuna eura radi izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.

Pritom se podsjeća da su rebalansom proračuna za ovu godinu predviđeni primici od prodaje dionica i udjela u glavnici kreditnih i ostalih financijskih institucija u javnom sektoru u iznosu od 3 milijarde kuna. No, kako tijekom 2013. neće biti dovršena realizacija povezanih postupaka privatizacije te ostvarenje planiranih prihoda, u svrhu ostvarenja utvrđenog Računa financiranja, ukazuje se potreba dodatnog zaduživanja, navode iz Vlade.

Ministar financija Slavko Linić je krajem prošlog tjedna najavio da će se država kratkoročno zadužiti kod jedne poslovne banke za 200 milijuna eura čime bi se 'zatvorio' proračun za ovu godinu. Radi se o kratkoročnom mostnom kreditu, kojim će država poplaćati svoje obveze do kraja godine, a koji je manje više naslonjen na planirane prihode od privatizacije Croatia osiguranja, kazao je Linić na prošlotjednom susretu s novinarima.

Služba za odnose s javnošću izvijestila je i da je Vlada na telefonskoj sjednici donijela i Odluku o kupoprodaji 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

Vlada je dala suglasnost za donošenje Odluke o kupnji dionica Upravnom vijeću Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji dionice JANAF-a stječe u svoje ime i za svoj račun, te suglasnost Upravnom vijeću HANDA-e za donošenje Odluke o prodaji dionica JANAF-a sklapanjem Ugovora o kupoprodaji tih dionica po zadnjoj prosječnoj dnevnoj cijeni na uređenom tržištu, objavljenoj na web stranicama Zagrebačke burze na dan donošenja ove odluke.

Također, Vlada je dala suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju za kreditno zaduženje u iznosu od 606.419.480 kuna. Ta će se sredstva iskoristiti za kupnju 264.812 (24,50 posto) redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, navodi se u priopćenju.

CERP se obvezuje otplatiti kredit do njegove konačne otplate i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita.

Vlada je obvezala CERP i da s Ministarstvom financija, u ime Republike Hrvatske kao jamca, sklopi poseban ugovor, radi reguliranja obveza i odgovornosti, u svrhu redovite otplate kredita do konačne otplate te osiguranja povrata sredstava u slučaju aktiviranja državnoga jamstva.

Nadalje, Vlada je donijela Odluku o davanju mjeničnoga jamstva Centru za restrukturiranje i prodaju za kupnju 264.812 redovnih dionica Janafa. Vlada je ovlastila Ministarstvo financija da u ime Vlade RH izda, a ministar financija potpiše ispravu o davanju mjeničnog jamstva, zaključuje se u priopćenju Službe za odnose s javnošću.

U obrazloženju Vladine odluke se navodi kako će CERP dionice koje HANDA ima u Janafu kupiti po tržišnoj cijeni na dan donošenja odluke neposrednom kupnjom od HANDA-e. Imajući u vidu da je HANDA samostalna, neovisna i neprofitna javna ustanova kojoj je osnivač Republika Hrvatska i temeljem čega osnivačka prava ostvaruje Vlada RH te da je CERP pravna osoba s javnim ovlastima kojoj je osnivač Vlada RH, prijenos dionica izvršit će se neposrednom pogodbom, obrazlaže se u Vladinim odlukama.

Transakcija u kojoj bi tadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom, čiji je pravni sljednik CERP, kupila dionice koje HANDA ima u Janafu bila je najavljena u proljeće ove godine kod donošenja prvog rebalansa proračuna za 2013. godinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter