Vlada: Za osvojeni saborski mandat 180 tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je u srijedu donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor prema kojoj se, kao i za prošle parlamentarne izbore, za osvojeni saborski mandat dobiva 180 tisuća kuna.

"Iznosi su isti kao i za prošle parlamentarne izbore", rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Političke stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koje su kandidirali birači i udruge nacionalnih manjina, a osvojili su više od 5 posto važećih glasova birača izborne jedinice tako će za osvojeni saborski mandat dobiti 180 tisuća kuna.

One pak političke stranke i nezavisne liste koje su na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobile više od 5 posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto, imaju pravo na naknadu u iznosu od 30 tisuća kuna. Naknada troškova izborne promidžbe isplaćuje se političkim strankama na poseban račun političke stranke otvoren za financiranje troškova izborne promidžbe.

Naknada troškova izborne promidžbe kandidatima za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina te nezavisnim listama isplaćuje se na poseban račun kandidata, odnosno nositelja nezavisne liste, otvoren za financiranje troškova izborne promidžbe. Naknada se isplaćuje iz državnog proračuna u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora.

Pravo na naknadu troškova imaju političke stranke i nezavisne liste koje na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobiju više od 5 posto važećih glasova birača izborne jedinice, političke stranke koje su predložile kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji su postali zastupnici u Hrvatskome saboru, kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koje su kandidirali birači i udruge nacionalnih manjina, a koji su postali zastupnici u Hrvatskome saboru te kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu Republike Hrvatske s manje od 1,5 posto stanovnika, koji na izborima nisu postali zastupnici u Hrvatskome saboru, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter