Vlada za manje mirovine, Hrelja spreman napustiti koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U žestokom trecem rebalansu proracuna Vlada je predložila, a zastupnik HSU-a u Saboru Silvano Hrelja novinarima potvrdio, da se mirovine smanje od tri do deset posto. Prema prijedlogu mirovine do 2.000 kuna, a tolike mirovine ima oko pedeset posto umirovljenika ne bi se smanjivale. One do 2.500 kuna smanjile bi se za tri posto, do 3.000 cetiri posto, i tako za jedan postotni bod na svakih 500 kuna, sve do 6.000 kuna. Sve mirovine iznad 6.000 kuna smanjile bi se za deset posto, a smanjit ce se i one povlaštene. Nakon trosatnih pregovora u Vladi, Hrelja je izjavio da je prijedlog Vlade HSU-u neprihvatljiv, iako su bili skloni podržati neke druge stavke rebalansa proracuna.

- Ja bih zbog najave rezanja mirovina vec sutra napustio koaliciju, ali cekam srijedu i dogovor umirovljenickih udruga, izjavio je Hrelja. Osim smanjivanja mirovina, umirovljenicima prijeti i prekid uskladivanja pa bi mirovine do kraja 2010. ostale na razini na kojoj ce biti nakon smanjivanja. Vlada bi tako u ovoj godini uštedjela pola milijarde, a sljedece 1,5 milijardi kuna.

Inace, koalicijski partneri dali su podršku predsjednici Vlade Jadranki Kosor u sastavljanju treceg ovogodišnjeg rebalansa proracuna i rezanju placa i mirovina. To je novinarima potvrdio potpredsjednik Vlade i HSS-a Božidar Pankretic. Pojasnio je da su višednevni razgovori pokazali da bez rezanja placa i mirovina nije moguce složiti financijsku konstrukciju proracuna. Na pitanje znaci li to i rezanje stavke za Pelješki most, Pankretic je odgovorio da ce se rezati sve bez cega se može. Što se tice smanjivanja placa, spominje se rezanje od tri do sedam posto, a odnosilo bi se na sve proracunske korisnike.


Podijeli: Facebook Twiter