Vlada više ne treba podršku ekstremne desnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najiskusnijih hrvatskih političara, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora iz redova parlamentarne većine. Za njegovo imenovanje bilo je 109 zastupnika od 110 koliko ih je nazočilo sjednici, što novi saborski potpredsjednik Radin zadovoljno komentira riječima kako to kod njega "budi poštovanje" prema političkim kolegama.

"Najteža stvar za mene kao potpredsjednika Hrvatskog sabora bilo je ostati sjediti sa zastupnicima nacionalnih manjina. Dva dana sam se borio da ostanem na svom mjestu te da me ne presele u prvi red, gdje su potpredsjedničke fotelje, te sam konačno uspio," napominje Furio Radin.

- Zastupnik ste s najdužim stažem u Hrvatskom saboru. Kako ćete stečeno iskustvo primijeniti u novom poslu potpredsjednika Sabora?

- Primijenit ću iskustvo i znanje koje sam stekao još dok sam studirao. Dakle, ne iskustvo saborskog zastupnika i političara, nego znanje psihologa.

- Treba li za vođenje sjednica Sabora više strpljivosti, mudrosti ili tolerancije?

- To ću još vidjeti, ali mislim da će mi trebati najviše tolerancije.

- Kako ćete surađivati sa zastupnikom Ivanom Pernarom, primjerice, ako vas (opet) izbaci iz takta?

- Tolerantno. Dan kad sam napustio sabornicu zbog Pernarove diskusije bio je specijalan dan, a i on je pričao "specijalne" besmislice. Povrijedio je sve nas iz manjinskih redova, ali kasnije smo to izgladili. S Pernarom se to lako izgladi. Nakon 17 godina vođenja saborskog odbora za ljudska prava i prava manjina uvjerio sam sebe, a i druge da sam tolerantan. To će se sada vidjeti, ali nema garancija.

- Kako ocjenjujete kvalitetu saborskog rada danas, a kako usporedite li je s devedesetim i dvijetisućitim godinama?

- Svaki saborski saziv je različit, ima svoje mane i dobre stvari. Osobno, najviše cijenim saborski saziv 1995 - 2000 godine, kada su u sabornici sjedili Vlado Gotovac, Ivica Račan, Antun Vujić, Srećko Bijelić i brojna druga velika imena hrvatske politike. Tada sam sjedio u oporbi.

- Svašta ste vidjeli i čuli u Hrvatskom saboru proteklih desetljeća. Iz čega ste izvukli pouku?

- Svjedočio sam brojnim ekscesnim situacijama i dramatičnim scenama. Ali, ne znam da li je to utjecalo na stečena iskustva, pouku kako kažete. Stečeno iskustvo daje čovjeku neku mudrost, pa kasnije može ispravnije i bolje reagirati. Što više mudrosti čovjek stekne, reagira tolerantnije. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter