Vlada Vilu Idolu poklonila Porečko-pulskoj biskupiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porečko-pulska biskupija u subotu je od Hrvatske Vlade dobila austrougrasku Villu Idolu u Puli s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem, sveukupno 5016 četvornih metara, ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna. Kako je objavio portal forum.tm, na maratonskoj sjednici Vlade u Kninu, donijeta je odluka kojom se, u konačnici, Villa Idola, kojom sad upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), daruje Porečko-pulskoj biskupiji za smještaj biskupskih ureda.

Potpis u Savičenti

Formalno, riječ je o davanju prethodne suglasnosti na tu transakciju - odlučeno je da će HZMO prvo bez naknade prenijeti vlasništvo na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo državne imovine, te da će na kraju Hrvatska austrougrasku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku - a kako stoji u odluci - uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Konačnu darovnicu Katoličkoj crkvi potpisat će predsjednik Vlade, a bit će potpisana u Svetvinčentu 23. kolovoza.

Još prošlog mjeseca naš je list upozorio na zapuštenost i propadanje vile, devastaciju imovine, ali i o mogućnosti da se Vila Idola obnovi novcem EU-fondova i stavi u turističku svrhu. I dok je Vila Idola više od pola stoljeća kako-tako služila javnim, odnosno socijalnim potrebama građana, ovom odlukom Vlade njezina sudbina bit će posve drukčija - prenamijenit će se za pulske urede Porečko-pulske biskupije.

(Naj)bolja opcija

- Taj prostor, na žalost, propada već jako dugo, rekao bih i predugo - rekao nam je pulski gradonačelnik Boris Miletić. - Bilo bi najbolje kad bi napuštenim državnim nekretninama koje nisu u funkciji, a nalaze se unutar građevinskog područja, upravljale jedinice lokalne samouprave, odnosno lokalne zajednice. Svi znamo da to, na žalost, nije tako. Grad Pula je tražio od države da mu prepusti u vlasništvo sve besperspektivne državne nekretnine koje već godinama propadaju, uključujući i ovu lokaciju. Kad ju već nismo dobili, odluka države kao vlasnika navedene nekretnine je bolja opcija od sadašnje situacije - a to je da Vila Idola propada i da se tamo okupljaju ovisnici. Na tom tragu, očekujem da će nadležno Ministarstvo imovine čim prije donijeti adekvatne odluke kako bi se područja Hidrobaze, Muzila ili bivšeg vojnog aerodroma stavila u funkciju razvoja, ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta.

Za mišljenje smo upitali i župana Valtera Flega.

- Već se dugo zalažem da bivša vojna imovina, kao i napuštena državna imovina prepusti na upravljanje ili prenese vlasništvo na lokalnu samoupravu - kaže Flego. - Nekretnine u državnom vlasništvu uglavnom propadaju i predstavljaju opasnost za sigurnost i zdravlje stanovnika, pa bilo kakva inicijativa u smislu sređivanja tih objekata predstavlja kakav-takav korak naprijed. Međutim, smatram da jedino prijenos vlasništva neperspektivne imovine na jedinice lokalne samouprave predstavlja konstruktivno i trajno rješenje. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Isprika

Pri izradi teksta korišten je tekst objavljen na portalu forum.tm što omaškom nije bilo navedeno.


Podijeli: Facebook Twiter