Vlada: Veće plaće za 60% prosvjetara, ostalima ništa

Učitelji su prosvjedovali početkom mjeseca ispred resornog ministarstva (R. GORŠIĆ/CROPIX)
Učitelji su prosvjedovali početkom mjeseca ispred resornog ministarstva (R. GORŠIĆ/CROPIX)

Vlada je jučer odlučivala o novoj uredbi kojom se mijenjaju dosadašnji koeficijenti složenosti poslova u javnim službama. Nakon što su prethodno oduzeti svi dodaci prosvjetarima, plaća bi se po novoj uredbi trebala povećati od 100 do 400 kuna za oko 62 posto učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, dok će razina primanja ostati ista za 20-ak posto nastavnika.

Također, od povećanja su izuzeti čistačice, računovođe u školama, domari i ostalo nenastavno osoblje. Uredba se donosi upravo nakon što su od danas prestala važiti sva prava zaposlenika utvrđena granskim kolektivnim ugovorima za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, a jedno od tih prava je tzv. dodatak za vjernost od četiri, osam ili deset posto za zaposlenike s 20 i više godina radnog staža.

Njegovim ukidanjem na plaćama zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju Vlada namjerava uštedjeti 200 milijuna kuna godišnje.

- Nije bilo dovoljno nezakonito oduzimanje prava svim zaposlenim u školama od tri posto, pa ni oduzimanje 3, 5, 7 i 9 posto, evo došlo je i do najavljenih oduzimanja 4, 8 i 10 posto! Ali, ne samo to, neće se platiti niti jedan dodatak iz GKU-a jer je po tumačenju MZOS-a njegova produžena primjena istekla.

Istina je da je ovakvo ponašanje Ministarstva i ovakvo nasilno oduzimanje prava svim zaposlenim u osnovnim školama očita prijetnja i prezentacija sile jer su pregovori za granski kolektivni ugovor započeli prije par dana, smatra predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Što se tiče Uredbe o povećanju koeficijenata složenosti poslova nastavnom osoblju i stručnim suradnicima, upozorava da im je Vlada prvo oduzela sve, a zatim će dodijeliti dodatak od samo 3,5 posto. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter