Vlada uputila Saboru prijedlog rebalansa proračuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas Saboru poslala prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna kojim se prihodi proračuna smanjuju za 253,9 milijuna kuna, na ukupno 113,4 milijarde kuna, a rashodi se smanjuju za 874 milijuna kuna, na 123,6 milijardi kuna. Glavni razlog rebalansa proračuna je korekcija projekcija gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto, istaknuo je na sjednici Vlade zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Na smanjenje projekcije rasta ponajviše su utjecali usporavanje ekonomske aktivnosti u EU, i dalje prisutna negativna kretanja u hrvatskom gospodarstvu te smanjenje obujma investicija javnog sektora.

Lalovac ističe kako se rebalnsom nastavlja i fiskalna konsolidacija, jer se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna koliko je planirano rebalasom. Tako će deficit biti smanjen sa 3,2 posto BDP-a na 3 posto BDP-a.

Također, manjak proračuna konsolidirane opće države iznosit će 11,5 milijardi kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a, što je 0,5 postotnih bodova manje nego što je je dosad bilo predviđeno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter