Vlada umirovljenicima oduzela i božicnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz krizni porez na mirovine vece od 3.000 kuna za oko 225 tisuca umirovljenika i bez uskladenja penzija za sve umirovljenike u sljedecoj godini, svi ce penzioneri u Hrvatskoj ostati i bez božicnice. Potvrdio nam je to i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koji je nakon uvodenja haraca na mirovine napustio vladajucu koaliciju.

- Božicnica je bila jedna od temeljnih tocaka sporazuma koji smo potpisali s HDZ-om poslije parlamentarnih izbora, a nakon što smo izašli iz koalicije Vlada nema razloga da ga poštuje. Mi cemo iz opozicije naravno tražiti da se božicnica i dalje isplacuje, ali bojim se da ce sve ostati samo na našim željama, kazao je Hrelja.

Za božicnice je prema koalicijskom sporazumu HSU-a i HDZ-a trebao biti donesen poseban zakon do konca prošle godine, da isplata ne bi ovisila o odlukama Vlade. Medutim, zakon nije donesen, a vec je lani Hrelja prijetio odlaskom u oporbu jer je bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao da novca za te namjene nema.

- Dodatak na mirovine za nove umirovljenike po zakonu se ne može oporezivati kriznim nametom, rekao je takoder Silvano Hrelja, koji je zbog toga priložio amandman. Istice da trenutno postoji oko 471 tisuca novih umirovljenika za koje prvo treba utvrditi koliko im iznosi mirovina bez dodatka i tek ako im ona prelazi 3.000 kuna, može se oporezivati.

Primjerice, ako novi umirovljenik ove godine odlazi u mirovinu s 2.500 kuna, s ovogodišnjim dodatkom od 26,5 posto mirovina mu iznosi 3.162 kune. Medutim, ova se primanja ne smiju oporezivati. S druge strane, umirovljenicima s istim iznosom mirovine mjesecno ce država oduzimati 63 kune.

Bilo pravedno ili ne, Hrelja je napomenuo da je toliko nelogicnosti u ovom kriznom nametu da ga je nazvao "elementarnom nepogodom u poreznom sustavu".


Podijeli: Facebook Twiter