Vlada ukida porez mobilnim operaterima vec u svibnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri telekomunikacijska operatera su na sastanku s predstavnicima Vlade u ponedjeljak obecala povecanje svojih investicija u elektronicke komunikacije, a Vlada im je u zamjenu obecala da ce razmotriti mogucnost da im od pocetka svibnja ukine porez od šest posto na razgovore i poruke mobitelima, koji je Sabor izglasao prošlog petka.

- Pobrinut cemo se, Vlada i mobilni operateri, za stvaranje uvjeta da naknada od šest posto prestane važiti od pocetka svibnja, a najkasnije od ljeta, izjavio je ministar financija Slavko Linic objašnjavajuci dogovor koji su direktori HT-a, VIPneta i Tele2 postigli na sastanku s ministrima na celu s potpredsjednikom Vlade Radimirom Cacicem.

Iz izjava sudionika sastanka bilo je ocito da su dogovorili vezanu trgovinu, u kojoj je Vlada najavila odustajanje od poreza, od kojeg ocekuje oko 300 milijuna kuna prihoda, pod uvjetom da operateri kupe odredene koncesije, od kojih ce državni proracun na drugoj strani dobiti najmanje 300 milijuna kuna.

- Do pocetka svibnja otvara se mogucnost dogovora s operaterima o dodjeli koncesija u radiofrekvencijskom spektru. Vlada ce istodobno otklanjati barijere operaterima radi mogucnosti bržeg ulaganja u podrucje informaticke tehnologije, naglasio je Linic te je objasnio da ce se dvije strane sastati ponovno za tri mjeseca i razmotriti dokud su stigli.

- Ako složimo hodogram koji nam omogucuje ulaganja i korištenje tog frekvencijskog spektra, možemo stvoriti uvjete u kojima se tih šest posto poreza može ponovno razmotriti. Dvije strane ce u iduca tri mjeseca razmjenjivati informacije i preporuke koje trebaju pridonijeti vecim ulaganjima i uklanjanju poreza, kazao je Ivica Mudrinic, predsjednik Uprave HT-a.

- Vlada želi na proljece aukcijom dijeliti koncesije u frekvencijskom spektru koji je nekoc koristila analogna televizija, cime ce telekomunikacijski operateri moci uvesti nove proizvode i usluge, naglasio je ministar prometa Zlatko Komadina. Mudrinic je rekao da ce porez od šest posto ici na teret mobilnih operatera i da zbog njega oni nece poskupljivati svoje usluge. (B. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter