Vlada u subotu mijenja zakon o Ini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor najavila je u utorak da ce Vlada na sjednici u subotu predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine tako da ubuduce nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini.

- Na sjednici Vlade u subotu bit ce nekoliko izmjena, ali kljucno je da cemo donijeti odluku da nitko ne može imati više od 49 posto dionica Ine, izjavila je premijerka u Aržanu odgovarajuci na novinarski upit o dionicama Ine. Kosor je objasnila da su pripreme za izmjene spomenutog zakona na tragu "dogadaja vezanih za odluku Hanfe".

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebackoj burzi, a obustava ce trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

U rješenju o privremenoj obustavi trgovanja, koje je objavljeno na Zagrebackoj burzi, Hanfa je u objašnjenju navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila znacajno trgovanje inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrdivanje cinjenica od znacaja za nadzor.

Hanfa je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama objavila i priopcenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine "dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti".

"Saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja", priopcili su iz Hanfe.

Trgovanje dionicama Ine na Zagrebackoj burzi intenziviralo se nakon što je sredinom prosinca prošle godine madarski MOL objavio ponudu za kupnju Ininih dionica od malih dionicara po cijeni od 2.800 kuna, nakon cega su mirovinski fondovi poceli kupovati dionice Ine po cijeni od 2.830 kuna, a u kupovinu Ininih dionica potom se ukljucio i nepoznati investitor koji dionice prikuplja na skrbnickom racunu.

Neki mediji špekuliraju da iza nepoznatih kupaca na skrbnickim racunima stoji madarski MOL. Otkad je krenula intenzivnija trgovina dionicama Ine, cijena te dionice porasla je i na više od 4.000 kuna, a trgovanje je krajem prošlog tjedna završila na 4.010,07 kuna.

Najveci pojedinacni dionicar u Ini je madarski MOL koji ima 47,26 posto dionica, dok hrvatska Vlada ima 44,84 posto Ininih dionica.


Podijeli: Facebook Twiter