Vlada u Rimu priprema nova pravila za kruzere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak je potraga za nestalima na kruzeru "Costa Concordia" opet prekinuta zbog pomaka trupa i nastavljena je tek kasno popodne. Radi se o osjetnom gibanju: svaki sat brod se pomakne za sedam do 15 milimetara pa strucnjaci civilne zaštite razmatraju mogucnost da ga se usidri u plicaku.

Meteorolozi najavljuju pogoršanje vremenskih prilika, što bi dodatno otežalo situaciju. Uz ronioce u pretragu unutrašnjosti potopljenog dijela broda ukljucen je i robot.

Talijanski su mediji objavili videosnimak jednog putnika na kojemu se vidi grupa putnika s pojasevima za spašavanje koje djelatnica s broda odlucno poziva da se vrate u kabine jer je, kaže, problem riješen. Pola sata kasnije stigla je zapovijed o evakuaciji broda. Pitanje je gdje se komandant nalazio u tim trenucima: neki svjedoci vele da je bio u društvu 25-godišnje Moldavke, da je cak sjedio za stolom u restoranu i pio vino. To su pojedinosti o kojima ce konacnu rijec dati istraga.

Mlada Moldavka je izjavila da nije kapetanova ljubavnica, no potvrdila je da je s njim vecerala. Po izjavama predstavnika kompanije Costa Crociere, ona je uredno platila kartu, no prema neslužbenim izvorima, cini se da nije imala osobnu kabinu. Sudac istražitelj ceka i na ishod toksikološke analize kapetanove krvi da bi se utvrdilo u kakvom je stanju bio u trenutku udarca u hridi, jer ima puno svjedoka koji tvrde da je te veceri pio vino u društvu mlade žene.

U petak je o nezgodi "Coste Concordije" raspravljala i talijanska vlada, koja priprema prijedlog izmjene zakona o sigurnosti na moru kojim ce se regulirati plovidbu kruzera i onemoguciti približavanje tih divova obali. Ministarstvo za zaštitu okoliša zabrinuto je zbog odugovlacenja izvlacenja 2.300 tona goriva iz trupa broda, a meteorološke neprilike mogle bi to ozbiljno usporiti. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter