Vlada treba prepoznati značaj OPG-a

Nenad Kuftić, Renato Perc i Emil Komić Snimio (N. LAZAREVIĆ)
Nenad Kuftić, Renato Perc i Emil Komić Snimio (N. LAZAREVIĆ)

Na današnji dan UN proglašava 2014. kao Godinu malih obiteljskih gospodarstva te je tim povodom Udruga ekoloških proizvođača Istarske županije IEP u suradnji s gradskom tržnicom iz Pule organizirala konferenciju za novinare kako bi se ukazalo na značaj malih obiteljskih gospodarstava kao nositelja prehrambenog suvereniteta u globalnoj ekonomiji.

- Suočeni s globalnom krizom koja je pogodila i našu državu te mnoge gospodarske grane zavila u crno i koja svaki dan stvara golemu vojsku nezaposlenih, ukazujemo na velike mogućnosti samozapošljavanja u proizvodnji hrane, unatoč velikim problemima i administrativnim ograničenjima koja su dodatno pogodila mala obiteljska gospodarstva, kazao je Nenad Kuftić, predsjednik Udruge.

Navodi alarmantni podatak da se u Hrvatsku uvozi čak 2,5 milijardi dolara vrijednosti prehrambenih proizvoda, a polovina poljoprivrednih površina je neiskorišteno. Hrvatska danas proizvodi voće na svega tri posto poljoprivredne površine, a povrće na 0,41 posto. Još uvijek nedostaje prava strategija razvoja u poljoprivredi, a ne možemo se više oslanjati na velike proizvođače jer ako se proda Agrokor stranom kupcu njega neće zanimati proizvodnja nego samo tržište što je već viđeno s Dukatom i proizvođačima mlijeka koji rapidno propadaju, upozorava Kuftić.

Kao najveći lokalni problem ističe preveliku cijenu poljoprivredne vode, a što se najviše osjeti u općinama Barban, Marčana, Vodnjan i Svetvinčenat koji nemaju drugog načina navodnjavanja. 

Stoga je povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede upućeno pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini u kojem OPG-i traže da Vlada prepozna njihov značaj kao što je to učinio i UN. U cijeloj će se državi organizirati razne manifestacije, a u Puli će u subotu na gradskoj tržnici svoje proizvode ponuditi pet ekoloških proizvođača iz Istre i to OPG Krušvar s brašnom domaćih sorti, OPG Stipančić s proizvodima od lavande, OPG Komparić s marmeladama i proizvodima na bazi smokava, A&Ž obitelji Sirotić s ekološkim medom i OPG Komić s kozmetičkim proizvodima.

Inače, ekološki proizvođači su jednom mjesečno već prisutni na pulskoj tržnici tijekom dvije godine, a Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula nada se otvaranju posebnog eko-bloka koji bi radio češće i okupio veći broj proizvođača.

Najavio je da će gradska tržnica Pula kao članica udruge Hrvatskih tržnica nastaviti poticati poljoprivredna gospodarstva kroz manifestacije kao što je "Mirisi i okusi Istre", a u Zagrebu će se sljedeće godine održati izložba upravo na temu malih obiteljskih gospodarstva. Također u 2014. kreće i certifikacija malih obiteljskih gospodarstava.

O važnosti ekološke proizvodnje kao bitne razvojne strategije za koju postoji i velika mogućnost izvoza govorio je i Emil Komić, ekološki proizvođač. No, kao je istaknuto, naglasak treba biti na lokalnoj proizvodnji, a u tu će svrhu Eko-udruga i dalje poticati rad Eko-tržnice u Šijani, prve samostalne eko-tržnice u Hrvatskoj koja je nastala po modelu seljačkih tržnica. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter