Vlada treba podnijeti ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni strucnjak Branko Smerdel, koji ce u ponedjeljak kao vanjski clan sudjelovati na sjednici saborskog Odbora za Ustav, slaže se s predsjednikom tog tijela Vladimirom Šeksom da nema smisla raspisivati referendum i trošiti proracunski novac nakon što je Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu.

Ali, Smerdel smatra da bi Sabor u svojoj odluci trebao konstatirati da ce se zahtjev za referendum aktivirati u slucaju da Vlada ZOR ponovno uputi u proceduru.

- Ne postoji zakonski rok za raspisivanje referenduma, dakle, prikupljeni potpisi ne mogu zastarjeti. Stoga, ako za pola godine Vlada vrati ZOR u Sabor, morao bi se raspisati referendum slijedom sindikalnog zahtjeva i izražene volje gradana. To bi bilo razborito rješenje, rekao nam je Smerdel koji ne sumnja da su potpisi, unatoc eventualnim manjim nepravilnostima, prikupljani na zakonit nacin.

Najviše ga, medutim, zabrinjava cinjenica da je Vlada odbila izjasniti se o referendumu, premda joj je to bila ustavna obveza.

- Pa to je pocetnica parlamentarizma. Vlada je izvršno tijelo i morala je preuzeti odgovornost i predložiti Saboru odluku o referendumu. No, postupila je licemjerno i to je izbjegla. Zato bi Vlada trebala podnijeti ostavku, zakljucuje Smerdel.


Podijeli: Facebook Twiter