Vlada treba dati jamstva za gradnju jaružara

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Sredstva iz Europske unije, Kaštijun, vodoopskrbni sustav, pljačka na istarski način, prodaja zemljišta, neke su od tema današnje konferencije za novinare Istarskih demokrata koje predvodi saborski zastupnik Damir Kajin. Naglasio je da svaku kunu koja nam se vraća iz EU-a doživljavamo kao tuđi novac, te da je 2013. godine Hrvatska u europske fondove uplatila 1,8 milijardi kuna.

- Znači, riječ je hrvatskom novcu i de facto za svaku investiciju koju ovdje imamo, novac nam se vraća. Istra od aktualne vlasti nije zapostavljena jer nam se kroz cestogradnju, vodoopskrbu, Kaštijun, i bolnicu vraća preko milijardu kuna godišnje. No sada je najvažnije da Vlada izda činidbena jamstva Uljaniku u iznosu od 124,5 milijuna eura uvećano za kamate i troškove, kako bi se pristupilo gradnji najvećeg jaružara na svijetu vrijednog 173 milijuna eura, kazao je Kajin.

Novinarima se obratio i Damir Grünbaum koji je još 2011. godine sudjelovao u javnoj raspravi Studije utjecaja na okoliš za sustave javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda za područje Poreč Jug i sjever. Naglasio je da tvrtka koju je predstavljao nudila znatno prihvatljivu tehnologiju kod postupka pročišćavanja voda u odnosu na takozvanu membransku tehnologiju koja je potom i ušla u navedenu studiju.

- Obraćao sam se svima, od Hrvatskih voda, Županije, Grada Poreča obrazlažući da je tehnologija koju smo nudili i do 60 posto jeftinija no nikada nisam dobio nikakav odgovor, štoviše potpuno su nas ignorirali, kazao je Grünbaum, na što se Kajin nadovezao da je zadak demokrata da vode računa da se ne namještaju poslovi. 

Potom je ponovio kako se Istra potkrada te da to čine "neki od njenih najboljih sinova". Osvrnuo se na izjave IDS-ovaca koju su mu poručili da maltretira Istru.

- Ponašaju se kao da su oni Istra, a oni koji pljačkaju, nisu, niti mogu biti Istrijani, kazao je Kajin i dodao da Istra stagnira zbog kriminala. Osvrnuo se i na odbacivanje kaznene prijave na temelju kaznene prijave protiv načelnika Gračišća Ivana Mijandrušića rekavši "gdje IDS okom, tu DORH skokom", a na najnoviju prijavu koju će protiv njega za klevetu podnijeti načelnik Mijandrušić, rekao je da je to njegovo pravo.

Bruno Poropat ustvrdio je da Istra preko Učke izgleda kao jedna od najrazvijenijih regija, no da je ta slika skroz pogrešna o čemu svjedoče brojni loši projekti koji koriste zaostale tehnologije. Spomenuo je Kaštijun za koji tvrdi da je neshvatljivo da će se otpad iz cijele Istre dovoziti na tu lokaciju umjesto da se separira na mjestu nastanka.

Dodao je da je i izabrana lokacija za novu pulsku bolnicu promašena te da se takva ustanova, kojoj gravitiraju svi žitelji Istre, treba locirati izvan gradske jezgre, rekavši da bi dobra lokacija bila kod izlaza na Ipsilon, između Vodnjana i Pule. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter