Vlada traži status prijateljice suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poziv na slogu i zajedništvo glavna je poruka trosatnog sastanka predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predstavnika cetrdesetak udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a nakon presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu. Osim Kosor, na sastanku su bili i ministri Tomislav Ivic, Tomislav Karamarko, Dražen Bošnjakovic, Davor Božinovic, Branko Bacic, zatim savjetnik premijerke za branitelje Damir Krsticevic, u petak oslobodeni general Ivan Cermak te predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatic.

Osnovano je šestoclano povjerenstvo u koje su kao predstavnici branitelja i stradalnika ušli Neda Balog, Ivan Pšenica, Damir Krsticevic, Zvonko Milas, Ivica Tolic i Josip Klem. Zadatak je povjerenstva da prati sve aktivnosti ne bi li se poništila kvalifikacija o udruženom zlocinackom pothvatu te da analizira sve što je dosad ucinjeno u sudenju Gotovini i Markacu.

Proslava 5. kolovoza

Kosor
je na konferenciji za novinare nakon sastanka izvijestila kako je Vlada dobila potporu za završetak pregovora s Europskom unijom. Na sastanku je i Cermak predocio svoju analizu, a razgovoralo se i o tome kako ove godine obilježiti 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Kosor je izrazila i svoje zadovoljstvo istovjetnošcu stavova Vlade i predsjednika Ive Josipovica o prvostupanjskoj presudi, a izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadica nije htjela komentirati.

Ustvrdila je kako je Hrvatska ucinila sve što je u ovlasti države kako bi poduprla obranu i omogucila joj jednakost s Tužiteljstvom. Ponovila je da ce Hrvatska zatražiti status prijateljice suda u žalbenom postupku te da je u proces ukljucen i poznati pravnik s Yalea Mirjan Damaška. Diplomatskim predstavništvima je poslana studija o udruženom zlocinackom pothvatu koju je napravila Akademija pravnih znanosti.

Predsjednica Zajednice udovica Domovinskog rata Neda Balog pozvala je na zajedništvo, a najavila je da ce dio udruga tražiti odgovornost osoba koje su svojim svjedocenjem ili dostavljanjem dokumenata doprinijeli krajnjoj kvalifikaciji o udruženom zlocinackom pothvatu. U rušenju teze o tom pothvatu doprinos trebaju dati sve pore društva, ukljucujuci i medije, smatra ona.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatocenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica istaknuo je kako je cilj "samo doci do pravde, ništa drugo", a iako je potrebno analizirati tko je kriv zašto se ovo dogodilo, sad je najvažnije zajedništvo kako bi se došlo do rješenja prihvatljivog za Hrvatsku i generale.

Zaboraviti politiku

Damir Krsticevic
koji je kao zapovjednik 4. gardijske brigade 5. kolovoza 1995. godine medu prvima ušao u Knin, kazao je: "Koliko sam bio sretan 5. kolovoza 1995. kada smo stavili barjak u Kninu, kada smo ponosno oslobadali zemlju i donosili mir, slobodu i buducnost, toliko mi je petak bio jedan od najtežih dana". Njegova poruka Gotovini i Markacu je da ne smiju biti ostavljeni, a "oni nisu vodili privatni rat, ucinili su sve da danas svi skupa možemo biti ovdje". I on je pozvao na zajedništvo svih, posebno odvjetnika generala, države i pravnih eksperata kako bi žalba bila sastavljena cvrsto.

Zvonko Milas
iz Udruge hrvatskih branitelja pozvao je sve da zaborave svoju politicku svakodnevicu i posvete se tome da se udruženi zlocinackih pothvat ne samo poništi nego da nestane kao da ga nikad nije bilo. Upozorio je da nema zemlje koja svoje branitelje i stvoritelje ostavlja na cjedilu.

Ivica Tolic,
predsjednik Udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i specijalnih jedinica MUP-a, ustvrdio je da je presuda protiv temelja hrvatske države i nacionalnih interesa te "nikakvi stranacki interesi ne mogu biti ispred toga". On je poželio jedinstvo hrvatskih institucija i braniteljskih timova. (Tihomir PONOŠ/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter