Vlada tone, a Karamarko najnepopularniji političar

Tomislav Karamarko je najnepopularniji političar u Hrvatskoj (D. KOVAČEVIĆ/Novi list)
Tomislav Karamarko je najnepopularniji političar u Hrvatskoj (D. KOVAČEVIĆ/Novi list)

Hrvatski su građani sve više razočarani u politiku. Vladi i SDP-u popularnost je pala na najniže grane nakon izbora, a prvi čovjek oporbe Tomislav Karamarko u siječnju je postao najnepopularniji političar u Hrvatskoj, pretekavši Ivu Sanadera, prema redovitom mjesečnom istraživanju CRO-Demoskop, koje je agencija Promocija Plus provela u četvrtak i petak.

Vladi se u posljednjih 12 mjeseci potpora građana gotovo prepolovila i spustila na 35,7 posto, dok se broj protivnika njezine politike povećao na 49,4 posto. SDP je zadržao vodeći položaj među strankama, ali mu je podrška pala na 25,7 posto. U takvoj situaciji HDZ nije uspio zabilježiti veći porast, nego stagnira na potpori od 19,1 posto. Izborni prag prelaze još samo Hrvatski laburisti s 9,8 posto, koji su treća stranka. Sve ostale kreću se do najviše 3,3 posto glasova (HDSSB), pri čemu HNS ima 3,2 posto, HSU 1.7, a IDS 1,1 posto potpore.

Uvjerljivo najpopularniji političar u zemlji je Ivo Josipović (tako misli 40,4 posto), a slijede ga Dragutin Lesar (7,4) i Zoran Milanović (5 posto). Vrh ljestvice najnegativnijih političara prvi put je zauzeo predsjednik HDZ-a Karamarko, kojem nepopularnost sustavno raste i popela se na 18,5 posto. Sanader je pao na drugo mjesto na ljestvici negativaca, sa 17,7 posto, a Radimir Čačić na treće, s 12,4 posto.

Kad su anketari pitali građane kakvo je njihovo mišljenje o svakom političaru ponaosob, Ivo Josipović opet je apsolutnom većinom zauzeo vodeće mjesto, jer 84 posto o njemu ima pozitivno mišljenje. O Zoranu Milanoviću ima više pozitivnih (45,5 posto), nego negativnih mišljenja (41,3). Tomislava Karamarka građani najširim konsenzusom od 69,1 posto ocjenjuju negativno, a pozitivno mišljenje o njemu palo je na 17,7 posto.

O sve većoj rezerviranosti građana prema politici svjedoči i podatak da je u ukupnom uzorku od 1.300 građana – koje je Promocija Plus ispitala telefonom – čak 40 posto njih reklo da su apstinenti, a gotovo 23 posto ne zna za koga bi glasovali. Kao najvažniji događaj u siječnju građani su izabrali gospodarsku krizu, zatim raspravu o seksualnom odgoju, a na treće mjesto stavili su brončanu medalju rukometaša u Španjolskoj. (B. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter