Vlada spremna na kompromis da bi izbjegla sankcije

Zoran Milanović i Vesna Pusić i u Saboru su dali naslutiti da njihove pozicije više nisu toliko udaljene (D. Matić/CROPIX)
Zoran Milanović i Vesna Pusić i u Saboru su dali naslutiti da njihove pozicije više nisu toliko udaljene (D. Matić/CROPIX)

U roku od deset radnih dana zemlje članice Europske unije trebaju iznijeti eventualne primjedbe na prijedlog Europske komisije da se aktiviraju zaštitne mjere protiv Hrvatske s obzirom na to da se "Hrvatska ustrajno ne pridržava" okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu. Komisija je započela savjetovanje s državama članicama o predloženim mjerama koje uključuju "pojačani nadzor i obustavu schengenskog instrumenta", priopćeno je iz EK.

Iduća dva tjedna Vlada Zorana Milanovića pokušat će, međutim, pronaći kompromisno rješenje kako bi se izbjeglo uvođenje tih mjera. Predmet spora je rok u kojem bi ukidanje vremenskog ograničenja za primjenu uhidbenih naloga stupilo na snagu zato što Komisija ne pristaje na 15. srpanj iduće godine, a to je stav i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić.

Činilo se da bi još jučer moglo doći do kompromisa između Milanovića i njegove potpredsjednice, ali to se ipak nije dogodilo, pa na današnjoj sjednici Vlade izmjena spornog zakona nije na dnevnom redu. Međutim, čini se da je dogovor blizu.

- Bit će to kompromis kojim će HDZ biti nezadovoljan, ali vjerujemo da će biti prihvatljiv Komisiji, rekao nam je jučer u poslijepodnevnim satima jedan vladin dužnosnik koji nije želio otkriti detalje mogućeg dogovora. (D. CIGLENČKI, I. FRLAN/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter