Vlada sprema zakone da Rusima onemogući kupnju Ine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Vlada će uskoro predložiti zakon kojim bi se potencijalnim ulagačima izvan Europske unije otežalo kupnju dionica Ine. To je sinoć u intervjuu HTV-u otkrio premijer Zoran Milanović.
– Zakonskom ćemo regulativom ograničiti mogućnost stjecanja dionica Ine za određene stjecatelje izvan EU-a. To je jedan od prijedloga koje planiram. Postoje određene presedanske presude u Europi na osnovu koji se u području energetike, ako se radi o nacionalnim interesima, mogu postaviti takve barijere, objasnio je Milanović gostujući u emisiji »Javna stvar«.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o tome da bi se Zakon o privatizaciji Ine izmijenio na način da se hrvatsku Vladu ovlasti za davanje odobrenja za kupnju dionica te naftne kompanije, ako kupci nisu iz neke od država članica EU-a. To, primjerice, znači da MOL svoj vlasnički udjel u Ini ne bi mogao prodati nekom ruskom poduzeću prije nego što se s tim složi hrvatska Vlada. Premda se ranije nagađalo da je SAD zainteresiran za to da MOL-ove dionice u Ini ne preuzme ruski ROsneft ili Gazprom, u Banskim dvorima ističu da će ovo biti autonomno hrvatsko zakonsko rješenje, koje nema veze s Amerikancima.

Milanović je u »Javnoj stvari« najavio i da će Vlada ukinuti pravo države na veto na neke odluke Ine, kao i pravo prvokupa, regulirane člankom 10. Zakona o privatizaciji Ine, zato što predstavljaju kršenje europske pravne stečevine.

Premijer je u intervjuu komentirao i preporuke Europske komisije da se dobni prag za odlazak u mirovinu povisi na 67 godina. Ustvrdio je da se njegova Vlada ne slaže s »tom potpunom besmislicom«.

– Unificirani prag od 67 godina ne drži vodu. To je birokratska tema dana u Europi, no svakoj državi članici treba ostaviti da odlučuje za sebe. Zato ćemo biti protiv preporuke Komisije jer je neprovediva. Nemoguće je da ljudi u nekom profesijama rade do 67 godine, umrijet će na poslu. Ali, u nekima mogu raditi i dulje. Nema tu nikakve nepravde, samo zdrav razum, istaknuo je Milanović. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter