Vlada snižava cijenu Uljanika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici uprava svih šest brodogradilišta bili su danas na izdvojenim sastancima kod resornog ministra ?ure Popijaca. Službeno, iz Popijacevog resora bilo je nemoguce saznati bilo kakvu informaciju i detalje s tih izdvojenih sastanaka brodograditelja i ministra. Glasnogovornik Tomislav Mazal kazao je samo da fokus sastanaka cak ni nije bila privatizacija, vec aktualno stanje i problemi nelikvidnosti po brodogradilištima.

Iz naših neslužbenih izvora doznajemo da se o predstojecoj privatizaciji u Ministarstvu gospodarstva itekako i ponovno razgovaralo. Ocito je, medutim, da se do posljednjeg moguceg trenutka oni još uvijek nepoznati detalji i uvjeti prodaje domacih navoza nastoje držati u najstrožoj tajnosti. Za utorak je, pak, najavljen sastanak ministra Popijaca s predstavnicima brodogradevnih sindikata.

S Popijacem su se danas susreli i celnici pulskog «Uljanika» za kojeg bi, podsjetimo, Vlada ovaj tjedan trebala donijeti odluku o raspisu natjecaja za prodaju do 15. veljace, baš kao što je to prošli tjedan ucinila za preostalih pet škverova. Nakon nespretne ili nesretne Popijaceve izjave na prošlotjednoj sjednici Vlade, Uprava «Uljanika» najoštrije je demantirala da je menadžment iskazao interes ili dao ponudu za kupnju pulskog škvera.

Vrh «Uljanika» tvrdi da su u privatizaciji spremni sudjelovati ravnopravno i pod istim uvjetima kao i svi ostali zaposlenici pulskog škvera. Doduše, celnik Uljanik Grupe Anton Brajkovic kazao je da su ministru Popijacu i Vladi predložili da se državni portfelj dionica sada ne prodaje po svojoj nominalnoj vrijednosti koja je gotovo dvostruko veca od sadašnje tržišne vrijednosti «Uljanikovih» dionica. Hoce li Vlada sniziti cijenu od 397 milijuna kuna, koliko se tražilo za 59,25 posto vlasnickog udjela u pulskom brodogradilištu, nije bilo moguce saznati. Upuceni u pregovore s EU-om mišljenja su kako za to potencijalno spuštanje cijene za «Uljanik» ne treba posebno odobrenje Bruxellesa.


Podijeli: Facebook Twiter