Vlada snažno podupire razvoj turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada ima veliko razumijevanje za razvoj turizma i hotelijerstva te će učiniti sve da se konkurentnost turizma poveća i proširi pozitivna turističko-investicijska klima, istaknuto je u petak u Vladi nakon sastanka premijera Plenkovića s predstavnicima hrvatskih hotelijera. 

Uz hotelijere iz udruge UPUHH, na sastanku su uz premijera Plenkovića sudjelovali ministar turizma Gari Cappelli, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstava Martina Dalić te predstavnici ministarstava državne imovine i financija, uključujući Poreznu upravu.

Premijer Plenković pohvalio je investicijski ciklus i rezultate u turizmu te izrazio zadovoljstvo svime što turizam donosi za hrvatsko gospodarstvo, uključujući njegov utjecaj na brojne druge djelatnosti.

U izjavama nakon sastanka, ministar Cappelli naglasio je da se s hotelijerima otvoreno razgovaralo o ključnim problemima te je naglašeno da je turizam iznimno važan s 18 posto udjela u BDP-u, a hotelijeri značajni investitori.

- U sinergiji Ministarstva turizma i drugih iz Vlade te hotelijera učinit ćemo sve da se konkurentnost turizma poveća, a investicijski ciklus nastavi. Ove godine investicije u turizmu iznose 800 milijuna eura, od čega nešto više od 500 milijuna eura privatnog sektora te želimo da se slično nastavi u godinama koje dolaze, rekao je Cappelli.

Dodao je da se razgovaralo o lokalnim i porezima na imovinu i nekretnine koji bi u primjernu trebali od iduće godine, kao i o turističkom zemljištu, a koji bi mogao biti dovršen u trećem kvartalu ove godine. 

- Kada bi zakon koji regulira turističko zemljište bio donesen do kraja ove godine, već iduće bi išao u primjenu i to bi znatno otvorilo investicijski potencijal u turizmu, pogotovo hotelijerima koji sada zbog te neriješene situacije čekaju s određenim investicijama, istaknuo je Cappelli.

Kazao je da su na sastanku dobili dobre naznake u vezi poreza na imovinu i nekretnine te da su iz Porezne uprave kazali da postoji mogućnost da se taj porez za hotelijere ostavi na oko 1,5 posto od ostvarenih prihoda, koliko sada plaćaju komunalnu naknadu.

Time se, kaže Cappelli, ništa bitno ne bi promijenilo nego bi se samo komunalna naknada drugačije zvala.

To je potvrdio predsjednik UPUHH-a i Uprave umaškog Istraturista Ronald Korotaj dodajući da bi svako povećanje poreza na imovinu i nekretnine s većim stopama hotelijerima ne samo onemogućilo dalje investicije, nego opteretilo imovinu odnosno objekte koji su njihov glavni resurs poslovanja.

 - Današnji sastanak je prvi korak u partnerskom sagledavanju turizma i gospodarstva te smo s te strane zadovoljni što je premijer pokazao razumijevanje i vrijeme da nas sasluša. Složili smo se da u sadašnjem povoljnom makroekonomskom okruženju te na tržištima kapitala s niskim kamatama, kao i s velikom potražnjom za Hrvatskom na svim tržištima nema razloga da se turizam još ne digne i ne postrane konkurentniji, poručio je Korotaj.

Naglasio je da su s premijerom i ostalima razgovarali o pet ključnih stvari i mjera koje treba riješiti, od stope PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo, poreza na imovinu i nekretnine, boravišne pristojbe, zapošljavanja i radne snage te turističkog zemljišta.

- U rješavanju i osnaživanju tih stvari, ali i jačanjem javno-privatnog partnerstva između poslodavaca i državnih institucija, je potencijal za razvoj, kazao je Korotaj.

Na sastanku se razgovaralo i o potrebi brendiranja Hrvatske, povećanju broja hotela s 5 zvjezdica, jačanju nautike i drugih oblika ponude koji mogu donijeti dodanu vrijednost.

Među hotelijerima uz Koroteja na sastanku su bili predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin, vlasnik hotelske grupacije Blue Sun Jako Andabak, predsjednik Uprave Jadranka hotela Sanjin Šolić i Neven Staver iz Plave lagune. (Hina)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter