Vlada smanjuje prava zaposlenih u policiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od četiri i pol tisuće zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova, što je šestina ukupnog broja zaposlenih, od sljedećeg će mjeseca izgubiti beneficirani radni staž ili će im on biti umanjen. Predlaže se to Uredbom o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju koju bi Vlada trebala usvojiti na današnjoj sjednici. Kako će se uredba početi primjenjivati danom objave u Narodnim novinama to će značiti da će se primjenjivati već od studenoga.

Tom se uredbom predviđa potpuno ukidanje beneficiranog radnog staža  za 1.574 radna mjesta, odnosno 2.794 zaposlena. Uz to se za 1.716 zaposlenih predviđa smanjenje beneficiranog staža i to na način da im se ubuduće za svakih 12 mjeseci rada bilježi 14 mjeseci, dok su dosad dobivali 16 mjeseci staža. Uz to, 23 zaposlenih koji su dosad dobivali dodatnih šest mjeseci staža na odrađenu godinu ubuduće će dobivati samo dva dodatna mjeseca. Na taj će način država mjesečno uštedjeti 2,64 milijuna kuna na njihovim doprinosima, što je gotovo 32 milijuna kuna na godišnjoj razini. Uz to ti će ljudi morati raditi dulje prije odlaska u mirovinu. Već ranije u MUP-u su se te promjene dogodile za 793 zaposlena.

Vlada će danas donijeti i formalnu odluku o početku privatizacije Croatia Airlinesa. Naime, predviđena je odluka o pokretanju postupka prikupljanja javnih ponuda  za prodaju dionica  nacionalnog avioprijevoznika. Država će ponuditi 49 posto dionica Croatia Airlinesa, a potencijalni kupci će, od datuma objave poziva, imati 30 dana da iskažu svoj interes za kupnju udjela u toj kompaniji. (J. MARIĆ/NL) 


Podijeli: Facebook Twiter