Vlada smanjuje plaće štrajkašima u zdravstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da će se zdravstvenim radnicima koji su u listopadu sudjelovali u štrajku plaće smanjiti razmjerno vremenu provedenom u štrajku.

Objašnjavajući odluku, ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da je Državni inspektorat, čiji su inspektori obišli tridesetak bolnica, utvrdio da poslodavac nije učinio niti jednu grešku te je vodio pravilnu evidenciju radnog vremena.

Premijer Zoran Milanović upozorio je da štrajk bolničkih liječnika traje već mjesec i pol dana, a da su za rujan, tijekom kojeg se štrajkalo pola mjeseca, svi dobili pune plaće.

Tako prosvjetni radnici, koji kada štrajkaju dolaze na posao, ali ne odrađuju nastavu, ispadaju naivni jer štrajkaju nekoliko dana, što plaća sindikat, a ne porezni obveznici.

Mogli su, kaže Milanović, otići u razred i čitati novine te se praviti da ne štrajkaju, kao što sada rade neki zdravstveni radnici. Ističe da to nije pošteno te kaže da zapravo nije riječ o štrajku, nego o "zabušavanju manjeg broja ljudi".

Milanović je istaknuo da od ravnatelja bolnica, sanacijskih upravitelja i šefova službi očekuje da u interesu poreznih obveznika utvrde tko je radio, a tko štrajkao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter